Gyártók Magyarországon is bemutatkozott a Mercedes új távolsági busza

Magyarországon is bemutatkozott a Mercedes új távolsági busza

Pörge Béla | 2021.09.08 16:23

Magyarországon is bemutatkozott a Mercedes új távolsági busza

Fotó: Pörge Béla

Magyarországon a napokban jelentek meg az első bemutató példányai a Mercedes Intouro legújabb generációjának. Az új modell nemcsak a korábbi Intourot, hanem az Integrot és a Setra magaspadlós kivitelű buszait is váltja – ezzel az EvoBus GmbH teljes palettáját lefedi a hosszabb helyközi vagy rövidebb távolsági vonalakra szánt buszok, iskolabuszok és a különjáratok szegmensében. Az autopro.hu is jelen volt a modell hazai bemutatásán.

Hirdetés

A Mercedes Intouro eddig is komoly szereplője volt a magyar és az európai buszközlekedésnek, a következő években pedig minden bizonnyal még nagyobb szerepe lesz, hiszen számos igénynek megfelelően, különböző változatokban készül az új Intouro. Jelenleg a normál Intouro és az Intouro M érhető el, de hamarosan érkezik a 10,75 méteres Intouro K a kevésbé forgalmas vonalakra és a hegyi, kacskaringós utakra; valamint az Inouro L, a modell legnagyobb változata, egy háromtengelyes, közel 15 méter hosszú változat.

A magyar debütálásra egy 12 méteres példány érkezett Mannheimből, de a hazai utasok a jövőben a 13 méteres Intouro M-mel találkozhatnak majd a Volánbusz beszerzésének köszönhetően. Érdekesség, hogy a Volánbusz tenderét úgy nyerte meg ez a kivitel, hogy Magyarországon még nem is járt ilyen busz, így a pályázat kiírói jó eséllyel nem is láttak még ilyen buszt élőben – ez részben a koronavírus-járvány következménye, hiszen elmaradt a tavaszi zsámbéki Busexpo, ahol az Omnibus Hungária bemutatta volna a modellt – árulta el Uray Dóra, a cég ügyvezetője.

Személyre szabott felszereltség

Az új Mercedes Intouro egyfajta Jolly Joker lesz a helyközi buszközlekedésben – viszonylag fapados kiviteltől kezdve a már-már turistabuszos felszereltség számos változatban kérhető. A járművezetők dolgát is számos újítás könnyíti, ezek közül kiemelendő a busz oldalán elhelyezett Sideguard Assist, ami figyelmezteti a sofőrt, ha túl közel hajt valamilyen tárgyhoz – ez a fejlesztés nemcsak a centizésben nyújt nagy segítséget, de a biztonságot is növeli: például egy piros lámpánál a busz mellé guruló kerékpáros vagy robogós életét is megmentheti.

Szintén komoly segítség a vezetők számára, hogy az automata sávtartó az ülés vibrálásával jelzi, ha a busz elhagyja a sávját.

Fotó: Pörge Béla

Utas szemmel nézve szinte végeláthatatlan felsorolást lehetne tartani az egyes opciókról onnan kezdve, hogy állíthatóak-e az ülések, milyen a klíma, mekkora tér jut az álló utasoknak, vagy milyen a székezés. A bemutató során volt szerencsém utazni az autóbusszal, elmondható, hogy csendes, kényelmes jármű – magyar viszonylatban kevés az olyan hosszú távolsági vonal, amire nem igazán alkalmas. Egyedül a lábtartókat hiányoltam a székek aljáról, de ez is nyilván kérhető opciósan.

Érdekesség, hogy a busz elektronikus kulccsal rendelkezik, azaz egy gombnyomással indítható, ha a kulcs például a zsebünkben van.

Környezetbarát

Mivel a buszgyártás még nem tart ott, hogy nagy volumenben állítson elő a helyközi, távolsági buszozás igényeinek megfelelő elektromos hajtásokat, így az új Intouro is dízelmotorral van felszerelve. A kéttengelyes változatok rendelhetők az OM 936 motor 220 kilowattos vagy 260 kilowattos változatával, az Intouro L pedig az OM 470 motor 290 kW-os teljesítménnyel.

A kipróbált Intouro ZF EcoLife 2 erőátviteli rendszert kapott. Ez az erőátviteli rendszer minden esetben hatsebességes, de az áttételezés és a hátsó híd megfelelő kialakításával ugyanazon váltó a városi buszoktól kezdve a távolsági buszokig mindent ki tud szolgálni.

Jön Magyarországra is

Hazánkban a Mercedes Intouro gyakori busznak számít, bár nem a legelterjedtebb modell, ám így is lehet vele találkozni akár távolsági vonalakon is, vagy rövidebb helyközi járatokon, különjáratokon.

Az új generáció hazai megjelenésére nem kell sokat várni: a Volánbusz 29 ilyen autóbuszt állít forgalomba 2022 első felében (illetve opciósan még három példány érkezhet). Fontos megemlíteni még egyszer, hogy ellentétben a tesztelt busszal, a Volánbusz Intouro-i 13 méteresek lesznek. Arról egyelőre még nincsenek információink, hogy az ország melyik részére kerülnek ezek a buszok, vagy milyen vonalakon fognak majd szolgálatot teljesíteni.

Kiemelt Partnereink