Gyártók Magabiztos a Suzuki

Magabiztos a Suzuki

autopro.hu/P.B. | 2022.08.05 13:23

Magabiztos a Suzuki

Fotó: Magyar Suzuki

A japán Suzuki Motor friss közleménye szerint a globális gazdasági visszaesés ellenére sem Japánban, sem pedig a Suzuki számára kulcsfontosságú indiai piacon nem csökkent az autók iránti kereslet, így a vállalat magabiztos.

Hirdetés

A Suzukinak június végén körülbelül 200 ezer jármű volt a rendelésállománya hazai piacán, Japánban – mondta Nagao Masahiko, a Suzuki vezető tisztségviselője hozzátéve, hogy Indiában, ahol a cég a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik a személyautók piacán még jobb a helyzet, ott nagyjából 350 ezer autós rendelésállománnyal bír a Suzuki.

„Bár aggódunk a világgazdasági trendek miatt, a megrendelések zökkenőmentesen érkeznek, és a kereslet jelenleg nem csökken” - mondta.

Az április-júniusi negyedévben a Suzuki indiai eladásai 27,9 százalékkal 380 ezer járműre nőttek az előző év azonos időszakához képest. Japánban ugyanakkor 6,4 százalékkal visszaestek a Suzuki eladásai, elsősorban a chiphiány miatt.

Japán magabiztosság

A Suzuki megtartotta a 195 milliárd jenes (565 milliárd forint) üzemi eredményt mutató előrejelzését a március 31-ig tartó üzleti évre, mondván, hogy ezen a ponton még korai változtatni.

A világjárvány és az ukrajnai háború okozta válság és a globális nyersanyagárak megugrása világszerte kihívás elé állította az autógyártókat, sokan az előrejelzésük mérséklésével reagáltak az eseményekre – nem úgy a Suzuki, vagy éppen az első negyedévében alulteljesítő Toyota.

Azt gyártják, amit tudnak

A globális chiphiánnyal kapcsolatban nem bocsátkozott előrejelzésekbe a japán vállalat, a Suzuki szerint ugyanis még nem lehet megjósolni, meddig tart ez a helyzet. A félvezetőhiány okozta nehézségekre a vállalat úgy reagált, hogy a kevesebb chipet igénylő modellek gyártását részesíti előnyben.

A Suzuki tehát átállt olyan autók gyártására, amelyekhez nincs szükség annyi chipre. Ezeket Indiában állítják elő, és afrikai, valamint közép- és dél-amerikai piacokra értékesítik – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink