Gyártók Lítiumbányászati cégbe fektet a GM

Lítiumbányászati cégbe fektet a GM

autopro.hu/P.B. | 2023.04.14 11:17

Lítiumbányászati cégbe fektet a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A frissen indult EnergyX egy amerikai vállalat, ami lítium kitermeléssel foglalkozik. A cég eddig 50 millió dolláros támogatást gyűjtött össze a piacról, a legnagyobb részben a GM-től érkezett pénz. A két vállalat most megegyezett abban, hogy kiterjeszti az együttműködést.

Hirdetés

A General Motors hangsúlyozza, hogy stratégiai megállapodást írtak alá az Energy Exploration Technologies-szel (röviden: EnergyX) a cég saját lítiumkitermelési és finomítói technológiájának fejlesztésére. Az EnergyX új eljárást fejleszt ki a lítium feldolgozására.

Az eljárást úgy tervezték, hogy a lítiumot közvetlenül a sóoldatból vonják ki, és potenciálisan az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges minőséget érik el, mondja a GM. Ez a „költséghatékonyabb és fenntarthatóbb lítiumkitermelésnek felel meg.”

A két amerikai cég jövőbeli együttműködése három területet fog lefedni: egyrészt az EnergyX finomítási folyamatainak kereskedelmi forgalomba hozatalát támogató technológiafejlesztési program indul, amely „kiegészíti vagy helyettesíti a hagyományos módszereket. Másodszor, létre kell hozni egy megállapodást, amely megnyitja az utat a GM számára, hogy hozzáférjen a lítiumkivonásokhoz – beleértve az EnergyX-en keresztül szerződött észak- és dél-amerikai bányavállalatoktól származó anyagokat is. Harmadszor pedig a két fél további stratégiai finanszírozást keres lítiumtermelési projektekhez Észak- és Dél-Amerikában, az EnergyX technológiát használva a GM ellátási láncának javára.

„Felszabadítjuk a lítiumellátást az Egyesült Államokban, ami kulcsfontosságú lépés az elektromos járműipar bővítésében” – hangsúlyozza Teague Egan, az EnergyX vezérigazgatója. Jeff Morrison, a GM globális beszerzési és ellátási láncért felelős alelnöke kiemelte, hogy elkötelezettek a fenntartható és versenyképes nyersanyag-beszerzési eljárások mellett, hogy megőrizzék a GM vezető pozícióját az autógyártók között – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink