Gyártók Lipcsében készül majd az új elektromos Mini

Lipcsében készül majd az új elektromos Mini

autopro.hu/D.Á. | 2023.03.02 11:22

Lipcsében készül majd az új elektromos Mini

Fotó: BMW PressClub Global

A Mini Countryman új, elektromos változata a BMW tervei szerint az idei év végén gurul le először a lipcsei gyártósorról. A gyártó szerint gőzerővel folynak az előkészületek, de az új modell érkezésén túl az alkatrészgyártást is felpörgeti a BMW.

Hirdetés

2024-től kezdve nyolc új, elektromos autók alkatrészeit készítő gyártósorral bővül a BMW gyártókapacitása, ami 800 millió euró befektetése által valósul meg. Az új sorokkal együtt több mint 1000 dolgozót fog az elektromosautó-alkatrészek gyártásában foglalkoztatni a BMW.

Ezeknek az alkatrészeknek egy része a tisztán elektromos Mini Countrymanbe is bekerül majd, amely együtt fog készülni belső égésű változatával. A Mini modellje együtt fog legördülni a gyártósorról a BMW 1-es, 2-es, 2-es Active Tourer és 2-es Gran Coupé típusokkal. Az 5600 állandó lipcsei munkás nagyjából 1000 autót készít el naponta.

A lipcsei BMW-gyár zöld gyárrá fog alakulni. Az üzem energiaigényének egy részét jelenleg is négy, a gyár területén felállított szélturbina fedezi, és hidrogént is használ ott a gyártó. Petra Peterhänsel gyárigazgató elmondta, a lipcsei telephely teljes dekarbonziációja a cél, a fosszilis tüzelők hidrogénnel való kiváltása által. A lipcsei BMW-gyár az első autóipari gyár a világon, amely a fényezőüzemében hidrogénnel is üzemelő hőforrásokat használ a földgázzal működők helyett.

A gyártósorok között van két, nagy feszültségű akkumulátorokat összeszerelő szalag is. Az ezeken készülő telepek többek között a Mini Countryman-be kerülnek majd. Idáig Lipcsében az elektromos komponensek gyártása modulok összeszerelésében merült ki, és a beszerelésre kész akkumulátorcsomagok Dingolfingból érkeztek.

Akkumulátorgyártás nagyban

Február végén a BMW bejelentette, hogy megvásárol egy bajorországi területet akkumulátor-összeszerelő üzem létesítésére. Az akkumulátor-összeszerelés nem az autógyárakon belüli kisebb, külön üzemekben történik majd, hanem egy nagy, központi, bajorországi gyárban. Az akkumulátorgyár építése 2024-ben kezdődik. Az electrive.com valószínűsíti, hogy ott a BMW Neue Klasse modellsorozat számára készülnek majd hengeres akkumulátorcellákból álló csomagok, így a Mini Countryman-t várhatóan nem érinti ez a gyár.

Nemrég derült ki, hogy a BMW az oxfordi Mini-gyárat is átállítja az elektromos Minik gyártására. Ehhez a brit kormánytól egy 75 millió fontos támogatásra tart igényt a gyártó.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink