Gyártók Légzsákos visszahívás: hat gyártó, két és félmillió autó

Légzsákos visszahívás: hat gyártó, két és félmillió autó

autopro.hu/B.B. | 2016.06.03 11:48

Légzsákos visszahívás: hat gyártó, két és félmillió autó

Újabb milliós szervizbe terelést rendeltek el az Egyesült Államokban, ezúttal is a Takata miatt, ám a GM szerint nem szükséges minden autót javítani.

Hirdetés

A visszahívott járművek többségét, 1,9 milliót a GM gyártotta, 217 ezret a Volkswagen, 200 ezret a Mercedes-Benz, 92 ezret a BMW. A Jaguar Land Rover 54 ezer terméke érintett, míg a Daimler kishaszonjai közül 5100. A hat gyártó bejelentése előtt egy nappal a Ford is hasonló lépést mellett döntött, ők szintén a légzsákok miatt 1,9 millió autót várnak javításra, írja az Automotive News.

Mióta néhány hete szintet lépett a légzsákbotrány, és az NHTSA újabb 35 millió Takata által gyártott alkatrésszel felszerelt autóról mondta ki, hogy veszélyes, összesítve 15 autógyártó közel 16,4 millió jármű nem tervezett javítását jelentette be. A Takata azóta ismertette, hogy egy megbízott befektetési bank segítségével átalakítja pénzügyi szerkezetét, hogy az újabb visszahívási hullámot fedezni tudja.

Eközben úgy látszik, hogy az eddig 11 halálos áldozatot követelő javítási kötelezettség ellen eddig nem látott módon az autógyártók felemelik hangjukat: a GM-nél, melynek a mostani döntésben 2007 és 2011 között gyártott pickup és SUV modelljei érintettek, úgy vélik, hogy 44 ezer modelljükben a Takata gyártmányai biztonságosnak mondhatók. A több tízezer kocsiban ugyanis megoldott a légzsák aktiváló tölteteinek szellőzése, így kizárható, hogy azok a párával való érintkezés miatt túlzott erővel lépjenek működésbe.

A legnagyobb amerikai autógyártó további vizsgálatokat folytat, hogy bizonyítsa igazát, ám a Takata autógyártókra is átterjedő, több tízmillió autót érintő visszahívási válságát aligha könnyítené meg, ha a 44 ezer pickupot valóban nem kellene javítani.

Kiemelt Partnereink