Gyártók Leépítések ellen tüntetnek a Daimler és a Siemens dolgozói

Leépítések ellen tüntetnek a Daimler és a Siemens dolgozói

autopro.hu/P.B. | 2021.03.03 11:19

Leépítések ellen tüntetnek a Daimler és a Siemens dolgozói

Fotó: Daimler Global Media Site

A német fővárosban egy komolyabb tüntetéssel indult a hét, miután a Siemens Energy és a Daimler dolgozói is az utcára vonultak a tervezett leépítések ellen. Mindkét vállalat esetben egy-egy fővárosi üzemben terveznek leépítéseket.

Hirdetés

A Siemens leányvállalata, a Siemens Energy a berlini gázturbina-üzemében tervez leépítéseket, míg a Daimler a Marienfeldében működő gyárában hajtana végre létszámcsökkentést. Jan Otto, az IG Metall szakszervezet berlini vezetője egyenesen arról beszélt a tüntetésen, hogy ezen üzemek leépítésével Berlin ipari negyedének szívét tennék tönkre. Szerinte több, mint szimbolikus lépés lenne, ha még a fővárosban sem mentenék meg ezeket az ipari munkahelyeket.

A Siemens Energy globális szinten 7800 munkavállalóját tervezi elküldeni egy februári bejelentés szerint. Ebből háromezer ember jut Németországra, melynek negyede – 750 dolgozó – a berlini üzem alkalmazottja.

A legnagyobb hagyományokkal bíró Daimler-üzem

A Daimler marienfeldi gyárát 1902-ben alapították, ezzel a német vállalat legrégebbi ma is működő üzeméről van szó, ami 2500 embernek ad munkát. A vezérléshez és a váltókhoz is gyártanak itt alkatrészeket, sőt, vezérműtengelyek, pumpák és dízelmotorok is készülnek itt.

A Daimler egyelőre nem árulta el, mekkora leépítésről lenne szó, de az üzemi tanács attól tart, hogy akár a gyár dolgozóinak felét is elküldhetik – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink