Gyártók Leállítja oroszországi termelését a Toyota

Leállítja oroszországi termelését a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2022.03.03 12:19

Leállítja oroszországi termelését a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Március 4-től felfüggeszti termelését oroszországi gyárában a Toyota, ami az országba irányuló járműszállításokat már mostanra leállította az ellátási láncokban felmerült zavarokra hivatkozva.

Hirdetés

Ezzel a Toyota csatlakozott más japán OEM-ekhez, melyek az orosz-ukrán háborúból fakadó logisztikai nehézségekre hivatkozva hasonló lépésekre szánták el magukat.

„Mint mindenki a világon, a Toyota az ukrán emberek biztonságáért aggódva figyeli az ukrajnai helyzet alakulását, és a béke minél előbbi visszatérésében bízik” – áll a Toyota közleményében.

A Toyota az orosz piac vezető japán autógyártója. Szentpéterváron található, 2000 embernek megélhetést nyújtó üzemében évente 80 ezer járművet szerelnek össze.

Vannak, akik leállnak, mások kivárnak

A többi japán autógyártó közül a Mazda, ami 2021-ben 30 ezer járművet értékesített Oroszországban, közölte, hogy a vegyesvállalataként működő vlagyivosztoki üzemébe irányuló alkatrészszállítások hamarosan le fognak állni.

A Mitsubishi kilátásba helyezte az oroszországi termelése és értékesítése szüneteltetését az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók nyomán az ellátási láncokban potenciálisan felmerülő zavarok miatt.

A Honda a járműszállításokat és a kifizetéseket akadályozó problémák miatt felfüggesztette a motorkerékpárok és autók Oroszországba irányuló exportját.

Ugyanakkor a Nissan a Mitsubishihez hasonlóan nem hagyott fel tevékenységeivel Oroszországban, ahol 53 ezer járművet értékesített az előző évben.

A japán-orosz kereskedelemben egyébként fontos szerepet játszik az autóipar. Erről tanúskodnak a japán pénzügyminisztérium statisztikái is, amik szerint 2020-ban Japán, Oroszországba irányuló exportértékének több mint felét autók és azok alkatrészei tették ki – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink