Gyártók Közel félmilliárd dolláros lélegeztetőgép megrendelést kapott a GM

Közel félmilliárd dolláros lélegeztetőgép megrendelést kapott a GM

autopro.hu/V.M. | 2020.04.09 13:48

Közel félmilliárd dolláros lélegeztetőgép megrendelést kapott a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium (HHS) 489 millió dollár értékben rendelt összesen 30 ezer lélegeztetőgépet a General Motorstól. A minisztérium a közeljövőben várhatóan más vállalatoknak is megrendeléseket fog adni.

Hirdetés

A legnagyobb amerikai autógyártóval egyidőben a Philips is megbízást szerzett az amerikai államtól. A holland vállalat 646,7 millió dollár értékben fog 43 ezer lélegeztetőgépet készíteni az év végéig, amiből 2500 darabot még május utolsó napjáig le kell gyártania.

A General Motors a Ventec Life Systems vállalatával fog együttműködni, hogy nyár végéig elkészülhessen a 30 ezer életmentő készülék, melyek gyártása Indiana államban fogja kezdetét venni a következő héten. Az első 6132 darab kiszállítása június 1-ig fog megtörténni.

Nemzetbiztonsági okból növelte a termelést Trump

Trump nem sokkal korábban a védelmi termelési törvényt használta, hogy biztosíthassa a lélegeztetőgépek gyártásához szükséges anyagok, alkatrészek ellátását a Philips, a General Electric, valamint más, egészségügyi eszközöket gyártó vállalatok számára. A törvény lehetővé teszi a mindenkori elnöknek, hogy növelje a termelést bármely anyagból, illetve termékből nemzetbiztonsági vagy egyéb okból. Trump korábban a General Motors esetében is a törvényhez nyúlt, miután úgy látta, az nem tett meg minden tőle telhetőt a gyártás beindításáért.

A General Motors, akinek a gyártósorok átszerelése több tízmillió dollárjába kerül, közölte, hogy amennyiben szükséges, készen áll még több eszköz előállítására. Egyik riválisa, a Ford pedig bejelentette, hogy a következő száz nap során 50 ezer lélegeztetőgépet fog előállítani Michigan államban, együttműködve a General Electric egészségügyi üzletágával – írta meg a Reuters.

Az autógyártóknak a költségek, valamint műszaki tekintetben egyaránt kihívást jelent az orvosi eszközök termelésére való átállás. Hogy az általuk előállított gépek megfeleljenek a kórházak elvárásainak, munkájukat egészségügyi szakemberek is segítik.

Kiemelt Partnereink