Gyártók Köszönetet mondott haragosának Winterkorn

Köszönetet mondott haragosának Winterkorn

Biró Csongor | 2015.05.08 12:15

Köszönetet mondott haragosának Winterkorn

A Volkswagen felső vezetése a jövő hónapra halasztotta a döntést a vállalat új vezetési struktúrájának kialakítására.

Hirdetés

A júniusi ülésen azt is megtárgyalják, szükség van-e a különböző, jelenleg igen nagy önállóságnak örvendő tizenkét márka szorosabbra fűzésére. A május 5-i közgyűlés háromezer hannoveri résztvevőiének Martin Winterkorn, az igazgatóság elnöke elmondta, hogy komolyan veszik a távozó Ferdinand Piech kritikáit és azok fényében határozzák meg a cég jövőjét.

Winterkorn újságírók gyűrűjében kocsit próbál

A Volkswagennek növelnie kell a nyereségességét, a márkának piacot és bevételt kell teremtenie Észak-Amerikában és a haszonjármű-üzletágban fel kell vennie a versenyt a piacvezető Daimlerrel. Utóbbi érdekében egy holdingba vonták össze a Scaniát és az MAN-t.

Ferdinand Piech, a felügyelőbizottság korábbi elnöke, nem vett részt a közgyűlésen, ilyen több mint húsz éve nem fordult elő. A helyére ideiglenesen kinevezett egykori szakszervezeti vezető Berthold Huber újságíróknak elmondta, hogy az igazgatóság nem sieti el Piech végleges utódjának a kérdését. Nem is lesz könnyű a Porsche-családnak, a részvényeseknek, Alsó-Szászország kormányának és az üzemi tanácsnak egyszerre megfelelő menedzsert találni. Winterkorn megerősítette, hogy nem tervezik újabb márkák beolvasztását, a jelenlegi tucatra összpontosítanak. A magyar felmenőkkel büszkélkedő vállalatvezető gesztusokat tett a távozó ellenfelének. Elmondta, hogy a VW-csoport nagyon sokat köszönhet Piechnek és nagy tisztelettel tekint volt főnöke életművére.

A Porsche-Piech család a befektetői oldal tíz székéből ötöt foglal el az húsztagú igazgatóságban (50,7 százalékos szavazati aránnyal), ide kerül majd Piech és felesége helyére két unokahúga Louise Kiesling és Julia Kuhn-Piech. A többi öt pozícióban a részvényesek képviselői, a további tízben pedig a munkások képviselői foglalnak helyet. Piech a VW-csoportban vállalt pozícióiról lemondott, de megtartotta igazgatóság posztját a Porsche Automobil Holding SE cégben.

A közgyűlés megkedése előtt Winterkorn Stephan Weil tartományi miniszterelnök, Wolfgang Porsche és Hans-Michel Piech társaságában megtekintette a csoport legújabb járműveinek a kiállítását, többek között egy Skoda Superbet, egy új Seat Leont, egy Lamborghini Asterion hibridet, egy Porsche 918 Spyder plug-in hibrid versenyautót és egy Porsche Panamera S E-hybridet.

Kiemelt Partnereink