Gyártók Komoly uniós bírság várhat a BMW-re

Komoly uniós bírság várhat a BMW-re

autopro.hu/P.B. | 2021.04.22 04:20

Komoly uniós bírság várhat a BMW-re

Fotó: BMW Group PressClub Global

Sajtóértesülések szerint a német autógyártók közötti jogosulatlan megállapodások miatt a BMW akár százmillió eurós nagyságrendű büntetést is kaphat az uniós hatóságoktól. A BMW mellett a Volkswagen Csoport tagjai és a Daimler érintett az ügyben.

Hirdetés

A Business Insider értesülései szerint az EU versenyjogi szabályai ellen való vétség miatt folyó eljárásban a BMW százmilliós bírságot kaphat a hatóságoktól, míg a Volkswagen Csoport és tagvállalatai a hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően fele ekkora bírságra számíthatnak. A Daimler lehetséges büntetéséről nem esett szó.

Mivel még folyamatban lévő eljárásról van szó, így sem a Volkswagen Csoport, sem a BMW, sem pedig az uniós hatóságok nem kívántak nyilatkozni az ügyben, így hivatalos álláspont nincs a kérdésben.

Készül a büntetésre a BMW

A BMW már 2019 tavaszán 1,4 milliárd euró céltartalékot képzett az esetleges büntetés kifizetésére. Ebből kifolyólag, ha igazak a mostani értesülések, akkor a vállalat ki tudja fizetni úgy a bírságot, hogy az ne befolyásolja az idei céljainak teljesítését.

A Volkswagen Csoport nem volt ennyire felkészült, sőt, koronatanúként is felajánlkozott az ügyben, ám ebben a Daimler megelőzte – várhatóan így a Daimler nem is kap semmilyen büntetést.

Sok meglepetés nincsen

A Bizottság már 2019-ben közzétette a vizsgálat előzetes eredményeit. Eszerint a BMW, a Daimler és a VW illegális megállapodást kötöttek a kipufogógáz-tisztítási technológiákról: a dízelmotoroknál SCR katalizátorokat vezették be, míg a benzines autókba a finompor-részecskeszűrők kerültek így be.

Azzal, hogy a német autógyártók külön megállapodást kötöttek, korlátozták az uniós versenyjogot, ezzel megtagadták a vásárlóktól a még inkább környezetbarát autók vásárlásának lehetőségét a Bizottság szerint – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink