Gyártók Komoly hatótávval érkezik az új e-Sprinter

Komoly hatótávval érkezik az új e-Sprinter

autopro.hu/P.B. | 2022.12.02 08:19

Komoly hatótávval érkezik az új e-Sprinter

Fotó: Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz eSprinter következő generációja 2023 februárjában jelenik meg. A közeli dátum miatt már az utolsó simításokat végzik a modellen, aminek hatótávolsága egészen komoly lesz a legfrissebb információk szerint.

Hirdetés

A gyártó szerint az új Mercedes-Benz eSprinter egyik előszériás járműve – egy extra hosszú verzió, magas tetővel és a három tervezett akkumulátor közül a legnagyobb változattal – 475 kilométeres utat tett meg egy teszt során egy töltéssel Stuttgarttól Münchenig, és vissza. Az eredményt a TÜV Süd is megerősítette: a tesztvezetés során 21,9 kilowattóra/100 kilométer volt a jármű fogyasztása, ami egy ilyen paraméterekkel rendelkező furgon esetében remek eredmény.

Az út igazi vegyes körülmények között zajlott: az utazás legeleje és legvége a belvárosi forgalomban történt, de nagyobb részt főutakon és autópályákon, néhol hegyvidéki utakon zajlott a teszt. Érkezéskor a fennmaradó hatótáv körülbelül 20 kilométer volt a jelentések szerint.

A tesztvezetés útvonala mellett a dátum (2022. október 19.) is ismert, így az időjárási viszonyok is, a Mercedes azonban nem nyújtott információt a vezetési stílusról. Az mindenesetre kijelenthető, hogy még rendkívül hatékony és óvatos vezetési stílus mellett is a 475 kilométer szokatlanul nagy tartomány ebben a szegmensben.

Nem ez lesz a hivatalos

Az említett fogyasztási és tartományi adatok a tesztvezetés során meghatározott értékek, amelyeket a TÜV Süd ugyan megerősített, ez nem a WLTP szerinti standard hatótáv lesz. A hivatalos adatok még nem ismertek, és a stuttgarti vállalat sem nyújt információt a tesztjárműben alkalmazott technológiáról. A fogyasztás és a tartomány alapján arra lehet következtetni, hogy a telepített akkumulátornak több mint 100 kilowattórásnak kell lennie.

Az aktuális, jelenleg forgalmazott eSprinterben csak 41 vagy opcionálisan 55 kilowattórás akkupakkokat találni. Ezek az európai specifikációk, amelyeket csak Európában kínálnak, csak a városi kézbesítési szolgáltatásokhoz alkalmasak.

Már 2020 decemberében bejelentette a Mercedes-Benz Vans, hogy a modellt a jövőben egy új platformon helyezik el, melynek neve EVP lesz. A piacra dobás dátuma akkor még nyitott volt, de úgy tűnik, lassan megvan, hiszen már készül az új eSprinter, vélhetően az új platformon. A legfrissebb információk szerint az új modell sorozatgyártása egyszerre kezdődik el Charlestonban (Dél-Karolina/USA), Düsseldorfban és Ludwigsfeldében 2023 második felétől – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink