Gyártók Kisebb büntetésre számíthat a Volkswagen és a BMW

Kisebb büntetésre számíthat a Volkswagen és a BMW

autopro.hu/V.M. | 2021.05.26 17:22

Kisebb büntetésre számíthat a Volkswagen és a BMW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Nem hivatalos információk szerint a Volkswagen és a BMW a korábban vártnál kisebb büntetést kaphat a 2000-es évek közepén indult versenyellenes összejátszásuk miatt, miután az Európai Bizottság leszűkítette vizsgálatát.

Hirdetés

Az EU versenyhatóságának szerepét is betöltő Európai Bizottság még 2019 tavaszán gyanúsította meg az autógyártókat azzal, hogy összejátszottak a hatékonyabb kibocsátáscsökkentési technológiák fejlesztésének korlátozása érdekében. A Bizottság szerint az általa ötök körének nevezett együttműködésnek a BMW, a Daimler, a Volkswagen Csoport névadó vállalata, az Audi, valamint a Porsche volt részese.

Egy, a Reuters-nek nyilatkozó forrás szerint a Bizottság leszűkítette vizsgálatát az SCR-katalizátorokra, amik a dízelautók nitrogén-oxid-emisszióját csökkentik a kipufogórendszerbe injektált AdBlue adalékanyag segítségével.

A Bizottság még 2019-ben azzal vádolta meg az OEM-eket, hogy 2006 és 2014 között együttműködtek az AdBlue-t tartalmazó tartályok kisebb méreten tartása érdekében.

A vizsgálatban beállt változás egyúttal a lehetséges büntetés értékének csökkenését is jelenti, ugyanis a Bizottság még 2019-ben azt állította, hogy a gyártók a benzines autók részecskeszűrőjének fejlesztését is korlátozták 2009 és 2014 között.

A nyilatkozó szerint a nyomozás eredményét még valószínűleg a nyár elején közli a Bizottság.

Az összejátszásról a szervezet 2014-ben szerzett tudomást, mikor a Daimler önként jelezte azt, elkerülve ezáltal a büntetést.

Kiemelt Partnereink