Gyártók Kínai vállalatokkal gyártana üzemanyagcellákat a Toyota

Kínai vállalatokkal gyártana üzemanyagcellákat a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2020.06.10 06:20

Kínai vállalatokkal gyártana üzemanyagcellákat a Toyota

Fotó: Toyota

Haszongépjárművekhez készítene üzemanyagcellákat a Toyota öt kínai céggel együttműködésben. A United Fuel Cell System R&D (FCRD) nevű vállalkozásban 65 százalék lesz a Toyota részesedése, és 15 százalék a kínai hidrogénspecialista, a SinoHytec-é, a maradék húsz százalékon négy kínai autógyártó osztozik.

Hirdetés

Az FCRD-ben a Toyota, és a már említett SinoHytec mellett az FAW, a Dongfeng, a GAC és a BAIC vesz részt, egyaránt öt-öt százalékos részesedéssel. Kezdetben ötven dolgozója lesz a pekingi székhelyű vállalatnak, 2023-ra viszont a tervek szerint már száz alkalmazottal működnének. Az FCRD induló tőkéje ötmilliárd jen, azaz nagyjából 40 millió euró.

A közlemény szerint a résztvevő cégek azért hozták létre a közös vállalatot, mert meggyőződésük szerint az üzemanyagcellák fejlesztésében csak együtt érhető el áttörés, külön-külön elzárkózó szereplőkkel nem. Az együttműködés csökkenti a fejlesztések piaci megjelenéséig tartó átfutási időt, ami növelheti a technológia hatékonyságát.

A Toyota és a SinoHytec megosztja egymással a tapasztalatait és tudását az üzemanyagcellák területén, míg a négy kínai cég Kína piaci tapasztalatait jeleníti meg a haszongépjárművek fejlesztésének területén. A Toyota közleményében nem említett konkrét célt az együttműködést illetően – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink