Gyártók Kínai alkatrész miatt tartóztatják fel az autóimportot

Kínai alkatrész miatt tartóztatják fel az autóimportot

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.16 08:18

Kínai alkatrész miatt tartóztatják fel az autóimportot

Fotó: Volkswagen

Az amerikai vámhatóságok több ezer VW luxusautót foglaltak le egy olyan alkatrész miatt, amit a kínai Hszincsiang régióbeli kényszermunkával kapcsolatos vádakkal hoztak összefüggésbe.

Hirdetés

Az amerikai hatóságok több ezer európai luxusautót foglaltak le és vizsgálat alá helyeztek olyan márkákat, mint a Porsche, a Bentley és az Audi, mivel azt állítják, hogy megsértették a Kínában kényszermunkával előállított importált áruk behozatalát tiltó törvényeket.

A Financial Times szerint a Volkswagen Csoport úgy döntött, hogy elhalasztja a szállításokat, amíg a törvénysértéssel gyanúsított elektronikus alkatrészeket kicserélik. A folyamat az érintett járművek száma miatt március végéig is eltarthat. A Financial Times két, az ügyet ismerő személyt idézett, akik elmondták, hogy bár a Volkswagen nem volt tisztában a kicserélendő alkatrészek eredetével, értesítette az amerikai hatóságokat, amint beszállítója jelezte feléjük, hogy azok Nyugat-Kínából származnak.

Más autógyártó is érintett lehet

Az Egyesült Államok a kényszermunka megelőzéséről szóló törvénye értelmében a Kína nyugati Hszincsiang régiójából származó importot betiltják, mivel feltételezik, hogy az alkatrészek kényszermunkával készültek. A Human Rights Watch nemrégiben közzétett jelentése e hónap elején arra figyelmeztetett, hogy számos autógyártó kényszermunkával előállított alumíniumot használhat.

A Volkswagen szóvivője elmondta, hogy a vállalat „nagyon komolyan veszi az emberi jogok megsértésére vonatkozó állításokat, mind a vállalaton belül, mind a beszállítói láncban. Ez természetesen magában foglalja a kényszermunkára vonatkozó állításokat is". A vállalat hozzátette, hogy a vizsgálat végén ennek megfelelően fog eljárni, ami a beszállítói kapcsolat megszüntetését is magában foglalhatja, ha vizsgálataik súlyos jogsértéseket igazolnak.

A Kínai Kommunista Párt többször is tagadta a vádakat – irja az Euronews.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink