Gyártók Kínában is fogják gyártani a debreceni BMW-ket

Kínában is fogják gyártani a debreceni BMW-ket

autopro.hu/P.B. | 2023.05.20 08:19

Kínában is fogják gyártani a debreceni BMW-ket

Fotó: BMW Pressclub

Mint ismert, a BMW 2025-ben fogja bemutatni a Neue Klasse szériáját, vagyis az újgenerációs elektromos autóit. A helyben helyit gondolat jegyében a kínai piacra Kínába fogják gyártani ezeket a modelleket 2026-tól.

Hirdetés

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a BBA, vagyis a BMW Brilliance Autmotive, a BMW kínai vegyesvállalata. A jubileumi ünnepségen Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja bejelentette, hogy 2026-tól Kínában is gyártani fogják a Neue Klasse széria modelljeit.

A BMW új szériáját elsőként Debrecenben és Bajorországban fogják gyártani 2025-től, de a friss bejelentés szerint a kínai megjelenésre sem kell sokat várni. A Neue Klasse autóihoz szükséges nagyfeszültségű akkumulátorokat szintén helyben gyártják majd, az új üzem alapkőletétele virtuálisan meg is történt az évforduló ünneplésének keretében.

A BBA 10 milliárd jüant, azaz mintegy 500 milliárd forintot fordít az akkugyárra, amely 2026-tól a következő, hatodik generációs nagyfeszültségű akkumulátorokhoz gyárt majd cellákat, és körülbelül kétezer munkahelyet teremt Senjangban.

Elektromos átállás a BMW-nél

A BMW 1994 óta van jelen a kínai piacon, és 2003 májusában alapította meg a BMW Brilliance Automotive vegyesvállalatot. Az elmúlt húsz évben a BMW Csoport folyamatosan bővítette tevékenységét Kínában, a senjangi gyártási kapacitás pedig a kezdeti évi 30 ezer autóról 830 ezerre nőtt. A BBA jelenleg hét modellsorozatot gyárt, teljesen elektromos, plug-in hibrid és belső égésű motorokkal.

Az elektromobilitás és a digitalizáció fontos szerepet játszik a BMW életében, különösen Kínában. A BMW Csoport következő modellgenerációja, a Neue Klasse a jövő mobilitásának mindhárom pillérét megtestesíti: elektromos, digitalizált és a gyártása körkörös elven alapul.

A BMW Csoport elektronikai alkatrészeket és nagyfeszültségű akkumulátorokat gyárt jelenleg Németországban, a dingolfingi, lipcsei és regensburgi telephelyein, valamint Kínában a senjangi telephelyen. A következő években Debrecen, San Luis Potosíban (Mexikó) és Woodruff (USA) gyáraival bővül ez a kör, emellett a vállalat azt is tervezi, hogy új telephelyet létesít Németországban, hogy a jövőben hatodik generációs nagyfeszültségű akkumulátorokkal láthassa el bajor járműgyárait.

Innováció

A Neue Klasse széria megjelenésével párhuzamosan komoly kutatás-fejlesztési beruházásokat hajt végre Kínában a BMW, ezzel Németországon kívül Kínában lesz a legerősebb ezen a téren a bajor autógyártó. A senjangi kutatási és fejlesztési központ főként az elektromobilitást és a termékek lokalizálását szolgáló technológiák fejlesztésére összpontosít. A telephelyen 19 próbapad áll rendelkezésre kis- és nagyfeszültségű teszteléshez, gyalogosbiztonsági teszteléshez, továbbfejlesztett elektronikus elemzésekhez és extrém hőmérsékleti tesztekhez.

A BMW és a BBA több mint 30 ezer embernek biztosít munkát Kínában, ebből 26 ezren dolgoznak csak a BBA-nál. A vezetői pozíciók 92 százalékát jelenleg kínai alkalmazottak töltik be.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink