Gyártók Kiderült, milyen autókhoz lesz jó a Geely platformja

Kiderült, milyen autókhoz lesz jó a Geely platformja

autopro.hu/P.B. | 2021.06.22 14:17

Kiderült, milyen autókhoz lesz jó a Geely platformja

Fotó: Geely

A Volvo többségi tulajdonosa, a kínai Geely még 2020-ban mutatta be a SEA (Sustainable Experience Architecture) nevű elektromos platformját. Most már azt is lehet tudni, hogy erre milyen kategóriájú autók épülhetnek a jövőben.

Hirdetés

A SEA platform különböző autómárkák típusainak lehet az alapja. Összesen öt verzió készül belőle méret alapján, és mindegyikhez kétféle akkumulátor lesz választható – A-tól az E szegmensig lehet az autók alapja a platform, azaz a kisebb személyautóktól egészen a könnyű haszongépjárművekig alkalmazható lesz.

Ami eddig biztos, hogy a Lyk, a Zeekr, a Volvo Cars, a Smart és a Baidu is használni fogja autóihoz a platformot, de vélhetően még más modellek is szóba jöhetnek.

Széleskörű teljesítmény

Az összes említett platform két akkumulátor-változattal lesz rendelhető. A legkisebb autók így akár 58 kilowattórás akkut is kaphatnak, míg a maximum akár 100 kilowattóra is lehet. A hatótávolság szintén az autó típusától és kategóriájától függően 460 kilométertől 700-ig terjedhet.

A villanymotor elhelyezését illetően rugalmas platformról van szó: egy vagy akár több motor is kerülhet egy járműbe, a hajtás pedig lehet elsőkerekes, hátsókerekes vagy éppen összkerekes is a kialakítástól függően.

A maximum teljesítmény 400 kilowatt lehet, a maximum leadható nyomaték pedig 700 Newtonméter – írja az electrive.com.

Miniautó nem várható

Ami a leendő autók méretét illeti: a platformok tengelytávolsága nem minden esetben ismert, de a legkisebb tengelytáv 2550 milliméter lesz, míg például a SEA2 2650 millimétertől 2900-ig terjedő tengelytávot tesz lehetővé.

Az electrive.com szerint a Geely nem tervez igazán kicsi, miniautót a platformra. A töltésről sok részlet még nem ismert, de várhatóan tízről nyolcvan százalékra fél órán belül tölthetők lesznek az autók.

Kiemelt Partnereink