Gyártók Kiderülhetett, miért szúrja az amerikaiak szemét az Audi

Kiderülhetett, miért szúrja az amerikaiak szemét az Audi

autopro.hu/B.B. | 2016.11.17 14:20

Kiderülhetett, miért szúrja az amerikaiak szemét az Audi

A csoportos per megindítása után néhány nappal a sajtó tudni véli: két szoftver is manipulálhatja az emissziót – fókuszban az automata váltós és a benzines modellek.

Hirdetés

A VW után az Audinak is a motorvezérlő szoftverek ingoványos terepén kell helytállnia az amerikai hatóságok előtt, írja az Automobilwoche. A napokban megindult a négykarikások elleni első csoportos per, az indítványban megfogalmazott gyanút pedig már most tudni véli a Süddeutsche Zeitung.

A lap szerint az egyik program az emissziót is befolyásolva a katalizátor üzemi hőmérsékletének minél hamarabbi elérését szolgálja, ám tesztkörülmények között szinte mindig alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás, mint valódi használat közben – magyarul felmerül a gyanú, hogy a németek két legyet akartak egy csapásra ütni, és a melegítőprogramot az emissziós értékek szépítésére is felhasználták. Hasonló, manipulatív működést feltételeznek (dízeles és benzines kocsiknál egyaránt) egy másik szoftvernél is: ez az automata váltót befolyásolhatja, ami tesztpadon állva hamarabb kapcsol magasabb fokozatba, ezzel pedig visszafogja a fogyasztást és az emissziót. Természetesen egyelőre utóbbi is csak feltételezés.

A katalizátorhoz kapcsolódó vádhoz hozzá tartozik, hogy a motor bemelegítése közben aktív programok vizsgálata elég komplex feladat, több gyártó az alkatrészek védelmére hivatkozott, mikor a hatóságok emisszió-manipulációt sejtettek az algoritmusok mögött.

A mostani ügy akár a dízelbotrány eddigi történéseitől függetlennek is tekinthető, vagyis előfordulhat, hogy Európában is vizsgálatok indulnak a gyártó ellen. Az amerikai szervekkel folyamatos kapcsolatban álló Audi egyelőre nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket.

Kiemelt Partnereink