Gyártók Két modellel debütált egy újabb kínai gyártó

Két modellel debütált egy újabb kínai gyártó

autopro.hu/P.B. | 2023.01.04 11:17

Két modellel debütált egy újabb kínai gyártó

Fotó: Jidu

A két kínai óriásvállalat, a Baidu és a Geely leányvállalataként jött létre a Jidu Auto, mely most két modellt is bemutatott. Mindkét újdonság tisztán elektromos, a trendeknek megfelelően az egyik egy SUV, a másik egy szedán.

Hirdetés

A Jidu első két modellje a Robo-01 és a Robo-02 nevet kapta, utalva ezzel a márka autonóm vezetésre való törekvéseire. A 01-es modell egy elektromos SUV két villanymotorral, amelyek kombinált teljesítménye 400 kilowatt. Ehhez egy 100 kilowattórás akkumulátor társul a CATL-től, amivel állítólag 600 kilométeres hatótávolságra lesz képes az autó, igaz, a kínai mérési szabványok szerint. A Robo-01 kiszállítása a tervek szerint 2023 folyamán kezdődik.

A Robo-02 egy elektromos szedán, erről még nem adtak ki műszaki adatokat. Amennyiben a szedán is az SUV hajtását és akkumulátorát kapja, akkor a kisebb súly és a jobb aerodinamika miatt a hatótávolsága biztosan nagyobb lesz.

Autonóm funkciók

Ahogy már a két jármű modellnevéből is sejthető, a Jidu modellek állítólag autonóm járművek lesznek. A Geely SEA hardverplatformja alakjában megjelenő hajtás így csak az alapja az autonóm vezetési funkcióknak és a konnektivitási szoftvernek, amit a Baidu ad hozzá a projekthez. Egy példa: az e-SUV-tól eltérően a Robo-02-ben már nincs kilincs – az ajtók hangutasítással vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül okostelefonnal nyithatók.

A Robo-01 két Nvidia Orin X chippel lesz felszerelve, az SUV ezenkívül 31 érzékelővel rendelkezik, köztük két lidar egységgel, öt milliméteres hullámhosszú radarérzékelővel, 12 ultrahangos radarral és 12 HD kamerával. Ennél több információ még nem érhető el az autókról.

A Baidu és a Geely körülbelül egy éve jelentette be, hogy összesen mintegy 400 millió dollárt fektetnek be elektromos autókkal foglalkozó vegyesvállalatukba, a Jidu Auto nevű cégbe – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink