Gyártók Két gyárát is leállította a Ford

Két gyárát is leállította a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.03.19 15:23

Két gyárát is leállította a Ford

Fotó: Fiesta Fordpresskits

A Ford egy amerikai és a németországi Kölnben található üzemét is leállította a globális félvezetőhiány miatt. Ugyanebből az okból kifolyólag a tengerentúlon népszerű F-150 pickupokat csak félig szerelik össze.

Hirdetés

Március 19-én szünetel a termelés a Kentucky államban található Louisville-ben, ahol március 22-én rövidített, 23-án pedig normál műszakokban állhat vissza a termelés.

A Fiestát készítő kölni üzemben március 1. és 22. között álnak a gyártósorok. Az nem ismert, hogy a leállás hány jármű elkészültét késlelteti.

A részben a koronavírus-járványra, részben az amerikai kormányzat által kínai cégek ellen bevezetett szankciókra visszavezethető globális chiphiány miatt az autógyártók világszerte csökkenteni kényszerülnek termelésüket.

Nem csak a chiphiány a gond

A chipek nehéz hozzáférhetősége mellett az Egyesült Államokban a szokatlanul kemény téli időjárás is akadályozza az alkatrészellátást. Ez a két oka annak, hogy a Ford az Európában nem forgalmazott F-150 pickupokat és egyes más modelljeit átmenetileg nem tudja teljesen összeszerelni.

A Reuters cikkéből továbbá kiderül, hogy a félkész járműveket a gyártó előreláthatóan több héten át fogja raktározni, mielőtt a hiányzó alkatrészeket beléjük építhetnék. Az érintett járművek száma várhatóan az ezres tartományban fog mozogni.

Kiemelt Partnereink