Gyártók Keresztülhúzhatja a kínai autógyártó terveit India

Keresztülhúzhatja a kínai autógyártó terveit India

autopro.hu/V.M. | 2023.07.24 11:17

Keresztülhúzhatja a kínai autógyártó terveit India

Fotó: BYD Auto

India elutasította a kínai BYD azon tervét, hogy egy helyi vállalattal közösen építsen fel egy indiai autógyárat globális terjeszkedésének következő lépéseként – derült ki egy hivatalosan egyelőre meg nem erősített jelentésből.

Hirdetés

Az elektromos és plug-in hibrid autók legnagyobb gyártójának számító BYD egyszer már jelezte, hogy valamikor a jövőben autógyárat építene Indiában, nemrég pedig arról érkeztek hírek, hogy a vállalat erre vonatkozó terveit ismertette az indiai hatóságokkal.

A tervek szerint BYD a helyi partnerével, a Megha Engineering and Infrastructures vállalattal közösen, egymilliárd dollárnak megfelelő befektetéssel húzná fel üzemét Indiában, hogy aztán több elektromos modelljét, illetve azokhoz kapcsolódóan akkumulátorokat is ott gyárthasson.

A The Economic Times jelentése szerint azonban a kínai OEM kérelmére nemet mondtak annak vizsgálatát követően. Az üggyel kapcsolatban egy meg nem nevezett indiai tisztviselő nyilatkozott a lapnak, aki a Reuters szerint elmondta: „A vizsgálat során a Kínából Indiába irányuló befektetések veszélyeire hívták fel a figyelmet.”

Vagyis a Tesla-rivális vállalat tervei a Kína és India közti feszültségek áldozatává válhatnak. Mindazonáltal a világ más részein nyitva áll az út a BYD előtt. A cég már keresi egy európai üzem helyét, Dél-Amerikában pedig a Ford egykori egységeiben szeretné beindítani termelését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink