Gyártók Káros anyagok és adatvédelem miatt perlik a Teslát

Káros anyagok és adatvédelem miatt perlik a Teslát

autopro.hu/V.M. | 2022.07.19 14:49

Káros anyagok és adatvédelem miatt perlik a Teslát

Fotó: Tesla

A Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (VZBV) beperelte az elektromos autókat gyártó Teslát, amiért az szerinte félrevezeti vásárlóit járművei környezetkímélősége kapcsán, illetve azért, mert nem tájékoztatja vevőit a fedélzeti kamerák használatának jogi kockázatairól.

Hirdetés

Az összesen tizenhat német fogyasztóvédelmi szervezet ernyőszervezeteként működő VZBV Berlinben nyújtotta be keresetét, amiben kettő dologgal is vádolja Elon Musk cégét.

Az egyik, hogy járműveit azzal hirdetve, hogy vásárlásuk segítséget jelent a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, a Tesla „nem mondja el a teljes történetet.” A VZBV egészen pontosan azt kifogásolja, hogy miközben arról vevőit nem tájékoztatja, a Tesla szén-dioxid-kibocsátási krediteket ad el más OEM-eknek, lehetővé téve számukra, hogy többet bocsássanak ki az üvegházhatású gázból.

A Bloomberg felidézi, hogy a mostani ügytől függetlenül a Teslát korábban már kritika érte, amiért nem hozta nyilvánosságra, hogy gyártási folyamatai milyen karbonlábnyommal rendelkeznek.

Büntetést is kaphatnak a Tesla-tulajok

A VZBV a megtévesztő hirdetéseken kívül azzal is vádolja a Teslát, hogy ügyfeleit nem tájékoztatja a Sentry üzemmód használatának jogi vonatkozásairól. A jármű környezetét a fedélzeti kamerákkal figyelő üzemmód használatakor az autóvezetőnek az európai adatbiztonsági szabályok szerint kell eljárnia, ellenkező esetben akár büntetést is kaphat – fejtette ki a VZBV.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink