Gyártók Júniusban megbotlott a szlovák autóipar

Júniusban megbotlott a szlovák autóipar

Kuthi Áron | 2019.08.13 10:51

Júniusban megbotlott a szlovák autóipar

Júnisban 7,6 százalékkal kevesebb autó készült el Szlovákiában, mint a tavalyi év azonos hónapjában, jelentette a szlovák statisztikai hivatal. Ez ha Szlovákia éves autógyártását durván egymillióra becsüljük, ebben a hónapban hozzávetőlegesen 5500 elkészült autóval kevesebbet jelent. Más összehasonlítást használva ez annyi, mintha a nagyszombati Peugeot-gyár 3 és fél napra leállna.

Hirdetés
A szlovák gazdasági hírportál, a hnonline.sk idézte Tibor Gregor pénzügyi befektetőt, aki elmondta, egyes cégek válságterveket dolgoznak ki, valamint elhalasztják új befektetéseiket, hogy egy esetleges nagyobb visszaesést le tudjanak reagálni.

2018-ban Szlovákia autógyártása elérte az 1,08 milliós darabszámot, és az 5,5 milliós ország ezzel a számmal még inkább bebetonozta magát az egy főre eső elkészült autók számát illetően. Januárban a szlovák autógyártók szövetsége, a ZAP SR azt közölte, jó esély van ennek az eredménynek a megdöntésére, így biztonsággal lehet számolni az 1,15 milliós autódarabszámmal. Ezt főként 2018 utolsó negyedévében indult nyitrai Jaguar-gyár teljesítményének felfutásától remélték.
Nyitókép: a nyitrai Jaguar-gyár, előtérben egy itt gyártott Land Rover Discovery-vel

Kiemelt Partnereink