Gyártók Jóváhagyták a Ford önvezető technológiáját a németek

Jóváhagyták a Ford önvezető technológiáját a németek

autopro.hu/P.B. | 2023.08.30 07:21

Jóváhagyták a Ford önvezető technológiáját a németek

Fotó: Ford Media Center

A jövőben a Ford bizonyos modelljeit vezető sofőrök a német autópálya bizonyos szakaszain anélkül vezethetnek, hogy a kezüket a kormányon tartják. A Szövetségi Közlekedési Hatóság most engedélyezte a Fordnak, hogy egyes útvonalakon használja technológiáját.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság után a Ford Németországban is értékesíthet olyan autókat, amelyek kettő+ szintű autonóm vezetési funkcióval rendelkeznek. Ez olyan funkcióval ellátott autókat jelent, ami lehetővé teszi, hogy a vezetők levehessék a kezüket a kormányról az autópálya bizonyos szakaszain. A Mustang Mach-E modellje az első ilyen Európában.

A Szövetségi Közlekedési Hatóság (KBA) engedélyt adott az úgynevezett Blue Cruise technológiára – jelentette be a Ford augusztus 28-án. „A több mint egymillió tesztkilométerről világszerte gyűjtött adatok képezték a sikeres németországi jóváhagyás alapját" - mondta Torsten Wey, a Ford menedzsere.

Nem a Ford az első

A Ford előtt már más márkák is kínálnak kettő+ szintű vezetési segédrendszereket. Júniusban például a BMW kapott hasonló a KBA-tól, míg a Mercedes-Benz 2022 májusa óta rendelkezik a engedéllyel „Drive Pilot” funkcióval ellátott az S-Class és EQS luxusmodellekben a harmadik szintű önvezetés használatára. Így az automatizált vezetés többsávos utakon akkor is lehetséges, ha a vezető filmet néz vagy okostelefonját használja.

A Blue Cruise esetében azonban a sofőröknek továbbra is figyelemmel kell kísérniük a forgalmat: ha elalszanak vagy interneteznek okostelefonjukon, ezt egy infrakamera érzékeli, és figyelmeztető hangjelzést ad. Ha a sofőr továbbra sem reagál, az autó egy kicsit fékez.

Elektromos autóban lesz először elérhető

A Blue Cruise funkció elsőként csak a Mustang Mach-E elektromos sportautóba rendelhető. Az aktiválás ekkor továbbra is díjköteles, van havi vagy éves előfizetés a korábbi példányok esetében. A rendszer a jövőben a jármű vásárlásakor is megrendelhető, úgy összességében olcsóbb lesz a használata.

A Ford közlése szerint 194 ezer Ford és Lincoln jármű összesen 175 millió kilométert tett meg Blue Cruise üzemmódban az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol a rendszert 2021 óta használják. A funkció 2023 áprilisában indult az Egyesült Királyságban. Az ott végzett ellenőrzések megerősítették, hogy az alkalmazott asszisztens rendszerek a nehéz körülmények között is megállják a helyüket – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink