Gyártók Jót is hozott a chiphiány a GM-nek

Jót is hozott a chiphiány a GM-nek

autopro.hu/V.M. | 2021.08.05 12:23

Jót is hozott a chiphiány a GM-nek

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors az egy évvel korábbi veszteség után az idei második negyedévét 2,8 milliárd dollár nettó nyereséggel zárta. Az új járművek iránti kereslet növekedése mellett furcsamód a chiphiány is segítette az eredmények olyan fokú javítását, aminek hatására a vállalat felfele módosította egész éves előrejelzését.

Hirdetés

A jobb nyereségesség a júniussal zárult három hónapban a 34,2 milliárd dolláros bevételből képződött, ami több mint kétszerese a koronavírus-járvánnyal terhelt 2020 második negyedévi 16,8 milliárd dollárnak.

A kiváló pénzügyi eredményeket az amerikai autógyártó a modelljei iránti erős kereslettel magyarázza. Közleményében ugyanakkor megjegyzi, hogy a félvezetők globális hiánya is fejtett ki pozitív hatást. Utóbbi a gyártás akadályozása által lecsökkentette az újautó-készleteket, megemelve a használt járművek árát, ami pedig a GM használt járművek finanszírozásával is foglalkozó pénzügyi üzletágának bevételeit hajtotta feljebb.

A vállalat második negyedévi korrigált EBIT (kamat- és adófizetés előtti nyereség) 4,1 milliárd dollárt tett ki, ugyanez az érték az első fél évben 8,5 milliárd dollár volt – megfelelve saját várakozásának. Az eredmények elég jók voltak ahhoz, hogy a GM javítson egész évi előrejelzésén, így most az OEM 11,5-13,5 milliárd dollár korrigált EBIT-re számít a korábbi 10-11 milliárd helyett – áll a Detroit News beszámolójában.

A riválisok kilátásai is derűsebbek

Hasonlóan a GM-hez a szintén amerikai Ford a chiphiány okozta, több százezer járműre rúgó termeléskiesés ellenére szintén javította 2021-es várakozásait, miután meglepően jó második negyedéve volt.

Az erős észak-amerikai jelenléttel rendelkező, a Fiat Chrysler és a PSA egyesülésével idén megalakult Stellantis ugyancsak jobb 2021-es esztendőre számít, miután az első hat hónapban közel másfélszeresére ugrottak bevételei.

Kiemelt Partnereink