Gyártók Jönnek az okosautók? Informatikusokért versengenek az autógyárak

Jönnek az okosautók? Informatikusokért versengenek az autógyárak

Gégény István | 2013.07.10 07:54

Jönnek az okosautók? Informatikusokért versengenek az autógyárak

Ford, GM, Chrysler – az USA vezető autógyártói egyaránt úgy látják, a jövő az informatikai alkalmazásokkal felvértezett járműveké. Törekvéseik nyomán új, izgalmas fejlesztési terület bontogatja szárnyait az autóiparban.

Hirdetés

A New York Times összeállítása szerint egyre több alkalmazásfejlesztő vállalkozás hagyja ott a mobil eszközök világát, hogy meghódítson egy ma még szinte ismeretlen, ám szakmailag és gazdaságilag egyaránt ígéretes területet. Nem kérdés ugyanis, hogy a mindennapi életünkben egyre nagyobb jelentőséggel bíró informatikai szolgáltatásoknak az autóinkban is ott a helyük. Telefon, levelezés, zene, internet – legyen minden egy helyen, bármikor elérhető, akár külön mobil eszköz nélkül is.

A General Motors a fejlődési trendhez igazodva lendületes toborzásba kezdett, az eddigi IT-fejlesztői stáb megnégyszerezése a cél. A Ford idén 300 új munkaerőt tervez felvenni hasonló pozícióba, a Chrysler csoport, lépést tartva a többiekkel, a gyártási rendszerét is elkezdte az alkalmazások befogadásához igazítani.

A három autógyár szomszédságában működő, 2011-ben alapított Detroit Labs eredetileg okostelefonokhoz készített alkalmazásokat, ám egyre inkább a leendő autós felhasználókra fókuszálnak. A néhány alkalmazottal induló cég két év alatt tízszeresére növekedett, s az év végéig újabb 60 fejlesztőnek adnak majd munkát. Nem ők az egyetlenek, akik ráéreztek a piaci lehetőségre. Az Apigee Labs eddig telefonok mellett fitnesz eszközökhöz és elektromos hálózatokhoz készített alkalmazásokat, ám ők is elindultak az új ösvényen.

Paul Glomski szoftverfejlesztő, a Detroit Labs alapító tagja

Akár meglepő is lehetne a terület újszerűsége, lévén évek óta ott vannak a számítógépek a motorháztető alatt, a műszerfal mögött. Ennek ellenére például a GM járművei esetében a 2014-es modellekben találkozhatunk először beépített alkalmazásokkal. A vállalatnál olyannyira bíznak a lépés sikerében, hogy elkövetkező öt évben 4400 új informatikai fejlesztőt terveznek felvenni. A többi autógyár sem tétlenkedik, a törekvések nyomán pedig egy sajátos verseny kezd kibontakozni: cél a legtehetségesebb programozók megszerzése, mielőbb, minél nagyobb számban.

Ha pedig egy üzlet beindul, aligha áll meg a folyamat a tengerentúlon. Adott tehát egy ígéretes innovációs lehetőség - talán mi, magyarok sem indulunk esélytelenül a nemzetközi versenyben.

Kiemelt Partnereink