Gyártók Jól halad a karbonsemlegesség felé a Mercedes

Jól halad a karbonsemlegesség felé a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2022.02.09 08:21

Jól halad a karbonsemlegesség felé a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz a német vasúttal együttműködve megnyitotta Európa legmodernebb járműipari logisztikai központját Brémában, a Mercedes gyárának tőszomszédságában. A központba zöldenergiával hajtott vonatok szállítják majd az akkumulátorokat a Mercedes egy másik, távolabbi üzeméből.

Hirdetés

Mint ismert, a Mercedes-Benz 2039-re teljesen karbonsemlegessé szeretne válni. Ez viszont nem lehetséges önmagában az autók zöldítésével, hiszen a teljes gyártási, ellátási és logisztikai ökoszisztémának is karbonsemlegessé kell válnia. Ezen az úton jól halad az OEM, a napokban átadott logisztikai központ pedig egy újabb mérföldkövet jelent ezen az úton.

Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának termelésért és ellátásilánc-menedzsmentért felelős tagja, és Sigrid Nikutta, a német vasút, a Deutsche Bahn (DB) fuvarozási igazgatóságának tagja hivatalosan megnyitotta a legmodernebb autóipari logisztikai központot Brémában, a Mercedes-Benz gyárának közvetlen közelében.

Környezetbarát logisztika

A német vasút teherszállításért felelős ágazata, a DB Cargo az idei évtől karbonsemleges módon szállítja az akkumulátorokat a Stuttgart Hedelfingen kerületében található Mercedes-Benz gyárból az új logisztikai központba, ami mintegy 650 kilométerre fekszik a gyártól.

Az új központ lehetővé teszi a DB Cargo számára, hogy a vonatokkal egészen az összeszereléssel foglalkozó csarnokokig menjen, ahol ténylegesen helyben rakodhat le a szerelvény. A lítiumion akkumulátorokat ideiglenesen egy udvarban és egy akkumulátorcsarnokban tárolják, majd előkészítik a gyártósorra történő szállításra.

Sigrid Nikutta az átadón elmondta, hogy egyetlen vasúti szerelvény annyi terhet tud szállítani, mint 52 teherautó – ezzel a közúti teherszállítás károsanyag-kibocsátásának 80-100 százalékát spórolják meg.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink