Gyártók Ismét növeli e-autói gyártását a Volkswagen

Ismét növeli e-autói gyártását a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2023.10.17 06:17

Ismét növeli e-autói gyártását a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Miután október első két hetében a Volkswagen csökkentette az elektromos autói gyártását Zwickauban és Drezdában, a vállalat kettő üzemében ismét normál ütemben gördülnek le a gyártósorról a villanyhajtású járművek. Mindazonáltal a kereslet továbbra is elmarad várttól, ami leépítéshez vezethet.

Hirdetés

A vártnál kisebb villanyautók iránti keresletre reagálva a VW október első felében a csak villanyautókat készítő zwickaui gyárában leállította az egyik gyártósort, míg Drezdában felfüggesztette az ID.3 gyártását. Ezenfelül a VW felbontotta a zwickaui dolgozóival kötött szerződését, ami garantálta a három műszakban termelést, illetve több száz helyi alkalmazottjától is megvált.

A kettő üzemben most ismét normál módon folyik a termelés, a szürke felhők azonban nem távoztak. A VW szóvivője szerint az előzőek után a jelenlegi mintegy tízezerből további 2200 munkahely szűnhet meg Zwickauban, ha a kereslet nem erősödik kellő mértékben.

Az electrive.com beszámolója szerint az elégtelen kereslet a gyár kihasználtságán is meg fog látszani. Zwickauban évente 300 ezer elektromos autót tudnának összeszerelni, azonban idén inkább olyan 218 ezer darabbal számolnak, és a következő években is hasonló volumenre számít a VW, amennyiben a kereslet a mostani szinten marad.

Már nyáron látszott a baj

Az októberi nem az első gyártáscsökkentés volt, amit a villanyautó-vásárlások elmaradása miatt jelentett be a VW. Júniusban az emdeni gyárában vágta meg a termelést a vállalat, mivel a megrendelések száma közel 30 százalékkal elmaradt a gyártási tervtől.

A gyártásoldali problémák annak ellenére jelentkeznek, hogy az idei első kilenc hónapban a VW konszern az egy évvel korábbinál 45 százalékkal több, 531,5 ezer tisztán elektromos járművet szállított ki ügyfeleinek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink