Gyártók Ismét nagy összeget fektetett a Porsche a Rimac-be

Ismét nagy összeget fektetett a Porsche a Rimac-be

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.02 08:23

Ismét nagy összeget fektetett a Porsche a Rimac-be

Fotó: Rimac Automobili

Gyors növekedésnek akar indulni a Rimac, ezért 500 millió eurót gyűjt össze befektetőitől. Az egyik ezek közül a Porsche, amely korábbi részesedésének megtartásához elegendő pénzt fektetett ebben a körben a tömeggyártási ambíciókkal rendelkező Rimac-be.

Hirdetés

A befektetők között a Porschén kívül ott van a brit Morgan autógyártót tulajdonló Investindustrial, a japán SoftBank és több nemzetközi üzleti szereplő. A Porsche tízmilliós nagyságrendű pénzt tolt a gyártóba ebben a finanszírozási körben, hogy megtartsa 20 százalékos részesedését a Rimac-ben. Az 500 millió eurós összegyűjtött összeg ellenére továbbra is a vállalat alapítója, Mate Rimac a legnagyobb részvénytulajdonos.

Hamar nagyra nőnének

Mate Rimac elmondta, a pénzből gyors ütemben tervezi növelni a vállalatcsoportot; új gyártási folyamatokat fog meghonosítani, hogy naprakészek legyenek; 2022-ben 700 új munkahelyet teremtsenek; új irodákat nyissanak Európa számos pontján és bővítsék gyártóegységeiket. Rimac megköszönte dolgozóinak is a kemény munkát, a lojalitást a márkához és a lelkesedést, ami a céget idáig repítette.

A jelenleg 1500 embert foglalkoztató Rimac célja, hogy Horvátország legnagyobb vállalata legyen. Az elektromos szuperautókat építő cég nemrég szerezte meg a Bugatti tulajdonjogát, melynek főhadiszállása hamarosan átköltözik a Rimac Csoport Zágráb melletti központjába.

Fotó: Rimac Automobili

Befektetés a csúcstechnológiába

Lutz Meschke, a Porsche igazgatóságának elnökhelyettese azt mondta, már 2018-ban is meggyőzőnek találták a Rimac koncepcióját, és örülnek, hogy befektetésükkel hozzájárulhatnak a horvát gyártó fejlődéséhez. Az új befektetőkkel a fedélzeten a Rimac tovább erősíti pozícióját az elektromos autók piacán, ezáltal még erősebb partnere lesz a Porschénak. Mindkét fél profitál az együttműködésből a technológia és az innovációs erő terén. A Porsche mellett olyan autógyártókkal is partneri viszonyt ápol a Rimac, mint a Hyundai, az Aston Martin, a Koenigsegg és az Automobili Pininfarina.

Áprilisban az olaszországi Investindustrial 120 millió euró értékben fektetett a gyártóba. A befektetőcég elnöke, Andrea Bonomi elmondta, a pénz segíti majd a Rimac-et, hogy az elektrifikáció egyik mozgatóereje legyen.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink