Gyártók Ismét bűnösnek találták a Teslát

Ismét bűnösnek találták a Teslát

autopro.hu/V.M. | 2021.12.03 08:21

Ismét bűnösnek találták a Teslát

Fotó: Twitter/Tesla

Norvégiában már másodjára is bűnösnek találták a Teslát a Model S elektromos autók töltési sebességének korlátozása miatt. Az amerikai vállalatnak az érintetteknek fejenként 14 ezer dollárt kell fizetnie.

Hirdetés

Az ügy 2019-re nyúlik vissza, amikor számos Tesla-tulajdonos az autója hatótávolságának 19-48 kilométeres csökkenését tapasztalata egy szoftverfrissítés után. Az érintett járművek 85 kilowattórás akkumulátorral szerelt Model S-ek voltak, amiknek gyártását 2016-ban állították le.

A hatótáv csökkenésén kívül a tulajdonosok a Supercharger állomásokon a szokásosnál számottevően alacsonyabb gyorstöltési sebességet is tapasztaltak.

A Tesla akkor az akkumulátor védelmével magyarázta a módosításokat, és közölte, hogy a hatótávolság csökkenése csupán a vásárlók egy kis hányadát érinti. Mindazonáltal Elon Musk cége végül kiadott egy frissítést, a legtöbbek számára helyreállítva a hatótávolságot, azonban sokan arról számoltak be, hogy a töltési sebesség alacsony maradt.

Visszavágtak a vásárlók

Az alacsony töltési sebesség kezeletlen problémája ahhoz vezetett, hogy a Teslát több piacon is perbe fogták, köztük Norvégiában is, ahol még májusban bűnösnek találták a gyártót, és az érintetteknek fejenként 16 ezer dollár kifizetésére kötelezték.

A csavar a történetben, hogy a Tesla nem védekezett, mivel – ahogy állította – nem tudott az eljárásról, ezért azt ismét ismét lefolytatták. A mostani ítélet csupán annyiban különbözik az előzőtől, hogy a Teslának kevesebbet kell fizetnie – olvasható az electrek cikkében.

A Tesla nem találta elfogadhatónak az ítéletet, és jelezte, hogy fellebbezni fog. A vállalat az Egyesült Államokban idén nyáron megegyezett egy lassú töltés okán indult másik eljárás lezárásáról, az érintett vásárlók akkor azonban csak fejenként 625 dollár kárpótlást kaptak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink