Gyártók Ismét az e-fuel mellett emelt szót a VW vezére

Ismét az e-fuel mellett emelt szót a VW vezére

autopro.hu/V.M. | 2023.03.14 06:19

Ismét az e-fuel mellett emelt szót a VW vezére

Fotó: Porsche Newsroom

A Volkswagen konszern és a Porsche sportautó-gyártó vezére, Oliver Blume ismét kifejezte, hogy támogatja a szintetikus üzemanyagok alkalmazását, egyúttal rámutatott, hogy az nem összeegyeztethetetlen az e-mobilitással.

Hirdetés

Blume, aki tavaly váltotta Herbert Diess-t a Volkswagen Csoport élén, elődjével ellentétben régóta és kinyilvánítottan pártolja a belső égésű motorok szén-dioxid-semleges működését lehetővé tevő szintetikus üzemanyagokat.

Legutóbb a Porsche tavalyi, rekord bevételt hozó eredményeinek ismertetését követő sajtótájékoztatón beszélt az e-fuel alkalmazásáról.

„A politika úgy alakítható, hogy az e-fuel olcsóbb legyen… a politikának támogatnia kellene a beruházásokat, hogy az árak vonzóbbá váljanak” – mondta Blume a Reuters beszámolója szerint. „Megéri, (mivel) nem ismerek más lehetőséget a belső égésű motor dekarbonizálására.”

A Porsche minden német autógyártó közül a legeltökéltebb támogatója a szintetikus üzemanyagoknak. Ezt bizonyítja chilei tesztüzeme is, ahol tavaly év végén vette kezdetét a termelés megújuló energia felhasználásával.

Az Európai Unióban a Bizottság javaslata szerint 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehet forgalomba hozni, ami nem ad teret a szintetikus üzemanyagoknak. A tervezeten azonban még az utolsó pillanatban változtathatnak, miután Olaszország és Németország is ellenezte azt röviddel a döntő szavazás előtt, ezáltal áttárgyalást téve szükségessé.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink