Gyártók Indul a Volvo akkugyárának építése

Indul a Volvo akkugyárának építése

autopro.hu/P.B. | 2023.10.02 09:19

Indul a Volvo akkugyárának építése

Fotó: Northvolt

A Volvo Cars és a Northvolt megkezdte közös akkumulátorcella-gyárának építését Göteborgban. Az akár 50 gigawattóra potenciális éves kapacitással rendelkező gyár a tervek szerint 2026-ban nyitja meg kapuit, és több mint 3000 embernek ad majd munkát.

Hirdetés

A két svéd vállalat 2022 februárjában jelentette be a közös akkumulátorcella-gyár építését, és idén nyáron kapta meg hozzá az építési engedélyt. Augusztusban a göteborgi várostervezési bizottság építési engedélyt is adott az első építési szakaszra, így a munkáltok megkezdődhettek.

A gyár leendő üzemeltetője a Volvo-Northvolt Novo Energy nevű vegyesvállalat lesz. Az építési munkálatok elindításaként alapkőletételi ünnepséget tartottak, de a konkrét, hivatalos munkálatok csak október 1-jén indulnak. Ennek ellenére már folynak az előkészítő projektek.

„Nagyszerű nap ez számunkra, igazi mérföldkő. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki különböző módon hozzájárult ehhez. A Göteborgban létező know-how és innováció fantasztikus, rövid időn belül 200 főre tudtunk nőni, de továbbra is gyorsan kell növekednünk” – mondta Adrian Clarke, a Novo Energy vezérigazgatója.

Komoly kapacitás

A gyár potenciális éves kapacitása akár 50 gigawattóra is lehet, és várhatóan több mint 3000 embernek ad majd munkát, ha elkészül. Ez lesz a második akkumulátorcella-gyártó létesítmény a Northvolt skellefteåi üzeme után Svédországban.

A két partner továbbra sem adja meg a göteborgi üzembe fektetett pontos összeget. 2022-ben azonban bejelentették, hogy a páros összesen 30 milliárd svéd korona, azaz körülbelül 2,9 milliárd euró értékű befektetést szándékozik végrehajtani. Ez az összeg viszont magában foglalja az akkumulátorok körüli közös kutatólétesítmény felépítését is – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink