Gyártók Indiában építene új gyárat a Tesla

Indiában építene új gyárat a Tesla

autopro.hu/V.R. | 2023.07.13 15:17

Indiában építene új gyárat a Tesla

Fotó: Tesla

Sajtóértesülések szerint az indiai piacra történő belépés megakadása után a Tesla beruházási szándékáról tárgyal az indiai kormánnyal. Egy olyan gyár létrehozását tervezik, melynek éves kapacitása mintegy félmillió elektromos jármű előállítására lenne alkalmas.

Hirdetés

A Tesla évente megközelítőleg félmillió elektromos autót szeretne Indiában gyártani, emellett pedig annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy Indiát exportbázisként használja, ahonnan az indiai–csendes-óceáni térség országaiba szállíthatna autókat. Az autógyártó tervei a beruházásról az indiai piacra történő sikertelen belépés után születtek.

A Reuters beszámolója szerint az Indiában gyártott járművek induló ára 24 ezer dollár lesz, ami több, mint kétszerese a jelenleg ott kapható legolcsóbb elektromos autónak, az MG Cometnek, és hatezer dollárral drágább a Tata Nexonnál, az ország legnépszerűbb elektromos autójánál.

Nem kérnek az e-autók exportjából

Tavaly az autógyártó belépése az indiai piacra megakadt, miután az ország kormánya nem volt hajlandó csökkenteni az autóira kivetett import vámokat. Az ország elektromos járművekre kivetett importadója a jármű értékének 100 százalékát is elérheti.

Az importadó is azt mutatja, hogy India nagyon szerette volna, ha a Tesla helyben gyártja járműveit, de a vállalat először exportálni akarta azokat, hogy tesztelhesse a kereslet erejét. A múlt hónapban a Tesla vezérigazgatójával, Elon Muskkal folytatott találkozóján Narendra Modi indiai miniszterelnök már ösztönözte az autógyártót arra, hogy hajtson végre „jelentős beruházást” az országban.

A Tesla az indiai piacra való belépés érdekében tett újbóli erőfeszítései során májusban megbeszéléseket folytatott tisztviselőkkel a kormány által az autó- és akkumulátorgyártás számára kínált kedvezményekről.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink