Gyártók Íme, a Volvo új nappalija

Íme, a Volvo új nappalija

autopro.hu | 2014.02.27 14:20

Íme, a Volvo új nappalija

A Volvo a Genfi Autószalont választotta a Frankfurtban beharangozott koncepcióautó-sorozat harmadik darabjának bemutatására.

Hirdetés

A Volvo Concept Estate belső formatervezésének legerőteljesebb vonása az egyszerűség. A hagyományos gombok és vezérlők helyét egyetlen tablet-szerű érintőképernyő vette át a középkonzol vezérlőpanelén. Néhány alapvető funkció gombjait kivéve – mint a hangerő szabályozás, a lejátszás/szünet, az elakadásjelző és az ablakfűtés – minden más beállítás és irányítás az érintőképernyőre kerül át, amely összehangolódik a vezető előtti digitális műszerfallal.

– Hogy az egyre növekvő funkcionalitások irányításához nem kell a nyomó- és tekerőgombokkal bajlódni olyan, mintha bilincsektől szabadítanák meg az embert – mondja Robin Page, beltéri formatervezési igazgató.

A Concept Coupét a Frankfurti Autókiállításon az egyik vezető német autós magazin a kiállítás autójának nevezte, míg a Concept XC Coupé elnyerte a legszebb koncepcióautónak járó elismerést a Detroiti Autószalon EyesON Formatervezési Díjátadóján.

A Concept Estate hátsó kialakítása a korai hetvenes évek Volvo 1800 ES modelljének formatervezését idézi.

– Az 1800-as modellek legendás Volvóknak számítanak, a szép formának és a kidolgozott részleteknek köszönhetik a hírnevüket. A külső és belső formai elemeiket azonban nem a retro jegyében alkalmazzuk. A dicsőséges múltra vonatkozó finom utalásokkal sokkal inkább a jövőt célozzuk, amelyben a valódi szépség továbbra is a Volvo identitás elismert része marad – mondja Thomas Ingenlath formatervezési alelnöke.

A dizájncsapat számára erőteljes inspirációt jelentettek a svéd életforma és formatervezés extrovertált és színes trendjei. A négy ülés utasait narancsszínű biztonsági övek rögzítik, és ugyanez a mély, hangsúlyos színvilág köszön vissza a Kasthall, svéd formatervezőtől származó szövött gyapjúszőnyegeken is.

– A svéd társadalomban virágzik a kreativitás. A formatervezésre és a technológiára ez ugyanúgy igaz, mint a divatvilágra, a zenére és a művészeti életre. Ezt az inspirációt izgalmas módon használjuk az új dolgok teremtésére, ezzel is kifejezésre juttatva a svéd lelket – mondja Thomas Ingenlath.

– Belső tér kimondottan otthonos. Míg az üvegtető és az ülések fényben fürdenek, a puha bőrkárpitnak köszönhetően megmarad a svéd nappalik világos és otthonos jellegzetessége – mondja Robin Page.

Kiemelt Partnereink