Gyártók Ilyen vezetni egy Audi e-tront

Ilyen vezetni egy Audi e-tront

autopro.hu/Sz.F. | 2018.12.13 14:31

Ilyen vezetni egy Audi e-tront

Szeptember 17-én az Audi az egész világnak bemutatta első, tisztán elektromos sorozatgyártású modelljét, az Audi e-tront. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban most az újságírók foglalták el helyüket az Audi e-tron kormánya mögött, hogy tesztvezetéseik során első kézből szerezzenek tapasztalatot a nagyméretű terepjáró képességeiről.

Hirdetés

Útjuk a világ egyik leginkább fenntartható városi környezetéből, Masdar városából indul, majd pedig az Egyesült Arab Emírségek második legmagasabb hegyét célozza meg. Az Audi e-tron a márka brüsszeli gyárában készül, amely a világ első, igazoltan szén-dioxid semleges sorozatgyártási helyszíne a prémium szegmensben. Az Audi belgiumi termelési helyszínének úttörő eredménye három tényezőnek köszönhető: a zöld energiának, az ökológiai hőellátásnak és a klímakompenzációs projekteknek.

Masdar városából indul Audi e-tron tesztvezetése, mely Abu Dhabi nemzetközi reptere mellett található. Masdart választotta székhelyül 590 kis- és középvállalat, multinacionális cég, az állami szektor bérlői és többek között itt található a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency IRENA) központja is.

Egyértelmű a kapcsolat az Audi e-tron tesztvezetés és a mi törekvéseink között, amelyek Masdar jövőbeli mobilitását célozzák meg. Emellett Abu Dhabi globális platformot kínál a közös munka támogatására. mondta el Yousef Baselaib, a Fenntartható Lakhatás ügyvezető igazgatója.

– Masdar városában a jövő mobilitása összefonódik a jövő városának életképeivel, a károsanyag-kibocsátástól mentes, környezettudatos és fenntartható városi élettel. Ez tökéletes kiindulópont az Audi e-tron tesztvezetéséhez – nyilatkozta Peter Oberndorfer, a termékkel és technológiai kérdésekkel összefüggő területek kommunikációs vezetője.

Audi e-tron tesztvezetés

Autópályákon és szerpentineken autózva érkeznek az újságírók Jebel Hafeet, az Egyesült Arab Emírségek második legmagasabb hegyéhez. Itt az Audi e-tron megcsillogtathatja innovatív rekuperációs rendszerét. Átlagosan a lassítások több, mint 90 százalékánál az elektromos motorok generátorként működve alakítják át az SUV modell mozgási energiáját elektromos energiává. Ilyen módon a rendszer a hatótávolságnak akár a 30 százalékáról is gondoskodhat. Intelligensen együttműködik továbbá az elektrohidraulikus integrált fékszabályozás rendszerével.

Az Audi az első autógyártó, amely ezt a megoldást egy sorozatgyártású elektromos hajtásrendszerrel szerelt autóban alkalmazza. A pillanatnyi menethelyzettől függően a fékszabályozás rendszere dönt arról, hogy lassításhoz az autó elektromos motorját, a kerékfékeket vagy azok kombinációját használja, mégpedig külön-külön az egyes tengelyekre vonatkozóan.

A tesztút egy része kavicsos ösvényen és sivatagi homokon keresztül vezet. Ezen a laza talajon az Audi e-tron bemutathatja vonóerejét és dinamikáját. Ezt pedig a quattro hajtás legújabb generációja, az elektromos összkerékhajtás teszi lehetővé. Ez folyamatos és teljes mértékben változó módon szabályozza a tengelyek közötti ideális forgatónyomaték a másodperc törtrésze alatt. Mindemellett intelligens hálózatot alkot a futómű számos rendszerével, legfőképpen a négyfokozatú akár teljesen kikapcsolható elektronikus menetstabilizálóval és az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszerrel. Ez az autó karakterisztikája mellett a gyári légrugózást is befolyásolja.

A műutaktól távol az Audi e-tron szabad magassága gombnyomásra 50 milliméterrel megemelkedik, míg az autópályákon a karosszéria magassága akár 26 milliméterrel is lejjebb kerülhet. Ezen kívül a futómű központi vezérlőegysége milliszekundumnyi időintervallum alatt egyedileg szabályozza az egyes kerekek csillapítását, figyelembe véve az út állapotát, a vezetési stílust és az Audi drive select rendszerben kiválasztott üzemmódot. Az Audi e-tron egy igazi sokoldalú társ, legyen szó kényelmes autózgatásról, dinamikus kanyarvételről vagy a műutaktól távol eső kirándulásokról. Az e-tron által kínált módozatok köre ugyanis a könnyed és kiegyensúlyozott haladástól egészen a sportos, stabil kezelhetőségig kiemelkedően széles skálán mozog.

Kiemelt Partnereink