Gyártók Ilyen is van: hadihajókat hívnak vissza a Rolls-Royce motorjai miatt

Ilyen is van: hadihajókat hívnak vissza a Rolls-Royce motorjai miatt

autopro.hu/G.I. | 2016.06.10 06:32

Ilyen is van: hadihajókat hívnak vissza a Rolls-Royce motorjai miatt

A hajtóművek tervezői szerint nem volt elvárás, hogy a hajók erőforrásai melegebb vízben is kifogástalanul üzemeljenek. A Perzsa-öbölben kiderült, hogy ez nem volt jó ötlet.

Hirdetés

A brit haditengerészet 45-ös jelzésű rombolóinak egyik fő feladata, hogy megvédjék a flotta többi tagját a különféle támadásoktól. A támadás azonban ezúttal belülről érkezett, a brit parkot környékén és az Északi-tengeren kifogástalanul üzemelő hajtóművek délebbre hajózva felmondták a szolgálatot.

A hiba oka sem ismeretlen, végső soron az innovációs hevület okolható a problémát. A cél ugyanis a hadászati költségek csökkentése mellett korszerű járművek megalkotása volt, ennek jegyében olyan modern vezérlést kaptak a hadihajók, amely hatékonyabban képes gazdálkodni az üzemanyaggal. A két intercooler egységgel felszerelt turbina képes az üzemelés közben keletkező hulladékhő hasznosítására. Ha azonban túl meleg a környezet, a friss (hideg) levegő aránya jelentős mértékben lecsökkenhet a rendszer meleg levegőjének ellenében. Emiatt viszont még nagyobb teljesítményt próbál a vezérlés kihozni a turbinákból, ami még több meleg levegőt generál, a folyamat vége pedig az energiaszolgáltatás leállása.

Sok szó esik a járműiparban visszahívásokról, ám a legtöbb esetben pár órás művelettel helyre lehet hozni az adott problémát. Az érintett hadihajók nem csupán haladási sebességük és szervizelési sajátosságaik miatt lesznek kénytelenek ennél jóval több időt visszahívott állapotban tölteni, hanem azért is, mert a megoldásként felvetett backup dízelmotorok beépítéséhez meg kell bontani a hajótestet, éspedig a merülésvonal alatt. Rombolókról lévén szó – amelyeket nyilván úgy alkottak meg, hogy többféle fegyverzet általi támadást is kibírjon a karosszéria – nem irigyeljük a javítást végző szakembereket.

Kiemelt Partnereink