Gyártók Így nyomja le az Audi a BMW-t

Így nyomja le az Audi a BMW-t

Biró Csongor | 2015.01.05 09:09

Így nyomja le az Audi a BMW-t

Miután az Audi célkeresztjébe került a BMW, az ingolstadti márka mindent belead, hogy utolérje és megelőzze a prémium bajor gyártót.

Hirdetés

Az év végén közzétett jelentésében az Audi 24 milliárd eurós fejlesztési ötéves tervet jelentett be, két milliárd euróval megnövelve a korábban új technológiákra és gyártásösztönzésre elkülönített keretet. A teljes összeg hetven százalékát, mintegy 16,8 milliárd eurót új modellek fejlesztésére fordítják a négykarikások, ezek egyike, első példánya lesz a jövőre érkező Audi Q1.

2020-ban élre kerülhet az Audi

Az Audi előzetes számításai szerint tavaly 1,7 millió autót értékesítettek, így jelentősen megközelítették a BMW-t, azonban utolérni még pár évig nem tudják a kék-fehéreket. Erőfeszítéseknek nem lesz híján az Audi, 2020-ig ötvenről hatvanra emelik az új modellek és azok variánsainak a számát. Az évtized végére azonban már átvehetik az első helyet a prémium autók világpiacán. A verseny szoros, az év első 11 hónapjában a különbség a két márka között 42 ezer 600 autó volt, szemben az egy évvel korábbi 54 ezer 600 autós különbséggel. Az Audi győzött már Kínában és Európában, de Amerikában még a münchenieknek áll a zászló. A novemberben Los Angelesben bemutatott Prologue tanulmány ezen a fronton vetít előre komoly nehéztüzérséget.

Az Audi versengése része annak a harcnak, amely a világelsőségért folyik, erre a Volkswagen-csoport 85,6 milliárd eurót áldoz. A magyar gazdaságot jelentősen befolyásoló német prémium márka a korábban eltervezett 4,4 milliárd euró helyett 4,8 milliárd eurót költhet évente fejlesztésekre és beruházásokra, mindeközben nem veszik le szemüket a költséghatékony megoldások alkalmazásáról.

De az Audinak nemcsak a BMW-vel kell versenyeznie, hanem az amerikai piacon az egyre népszerűbb Teslával is. Az amerikai márka ellen 2017-ben elektromos szabadidő-autót vet be az Audi és Mexikóban épít gyárat, hogy az amerikai piacot eláraszthassák a frissített Audi Q5-össel. Mexikóban idén 850 újabb munkahelyet teremt az Audi.

Az Audi azonban még adós néhány válasszal: nincs vetélytársa például a BMW X4-esnek, az i8-as szupersportkocsinak.

Kiemelt Partnereink