Gyártók Humanoid robotokat visz gyárába a BMW

Humanoid robotokat visz gyárába a BMW

autopro.hu/V.M. | 2024.01.19 06:16

Humanoid robotokat visz gyárába a BMW

Fotó: BMW

A BMW megállapodást írt alá a Figure robotikai startuppal. Ennek értelmében a bajor központú járműgyártó az Egyesült Államokban található üzemében fogja alkalmazni a Figure humanoid robotjait.

Hirdetés

A Figure számára a mostani az első megrendelés 2022-es megalapítása óta. A BMW-nek szállítandó robotok pontos száma nem ismert, a startup vezérigazgatója, Brett Adcock azonban megosztotta, hogy először csak néhány robotot helyeznek üzembe, amennyiben pedig azok megfelelnek az elvárásoknak, növelni fogják a számukat.

A robotokat a BMW Dél-Karolina államban található, spartanburgi autógyárában fogják alkalmazni. A mintegy 11 ezer embernek munkát adó létesítményben a robotok a gyártási folyamatokban fognak közreműködni például a karosszériaüzemben és a raktárban. Betanításuk után a gépeket 12-24 hónapon át tervezik alkalmazni.

„Úgy terveztük a robotokat, hogy az emberek mellett biztonságosan működhessenek. Az, hogy a BMW-vel működhetünk együtt az automatizálásban, nagy elismerés számunkra” – mondta Adcock.

Mások is próbálkoznak

Más autógyártók, köztük a Honda és a Hyundai is kísérleteznek már humanoid robotok alkalmazásával a gyártásban, megpróbálva kiváltani az embereket a veszélyes és repetitív feladatokban.

Az utóbbi időben a humanoid robotok megújult figyelmet kapnak a befektetőktől, mivel felépítésüknek köszönhetően nagy mozgási szabadsággal rendelkeznek, mesterséges intelligenciájuk pedig lehetővé teszi új képességek elsajátítását. Ugyanakkor a technológia korlátaira rámutat, hogy a ma használt robotokat általában adott feladatokra tervezik, és nem biztos, hogy egy általánosabb célú változat a gyakorlatban életképesnek bizonyulna – írja elemzésében a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink