Gyártók Hoppon maradhat a Tesla Németországban

Hoppon maradhat a Tesla Németországban

autopro.hu/P.B. | 2023.02.16 08:17

Hoppon maradhat a Tesla Németországban

Fotó: Twitter/Tesla Grünheide

Egyelőre állami támogatás nélkül működik a Tesla Németországban: a helyi média szerint a Tesla valószínűleg még egy százalékot sem gyűjtött be a grünheidei járműgyára támogatásából, miközben lassan egy éve gördülnek le a Berlinhez közeli gyártósorról a Teslák.

Hirdetés

A brandenburgi gazdasági minisztérium szerint a Tesla eddig egyetlen cent támogatást sem kapott, mert Brüsszelben jelenleg is folyik az ezzel kapcsolatos eljárás. Az, hogy Grünheidébe érkezik-e pénz, és mikor, az az EU Bizottságon múlik.

A Tesla már 2020 novemberében benyújtotta támogatási kérelmét. A Berliner Zeitung szerint az azóta eltelt idő elsősorban annak tudható be, hogy a Tesla nagyon gyakran változtatta a megpályázott támogatási összeget.

Az autógyártó ugyanakkor nem kíván uniós forrásokat igénybe venni a brandenburgi akkumulátorcellák gyártására. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója lemondott a nagyjából egymilliárd euróról, mert nem értett egyet a finanszírozási feltételekkel.

Amerikában könnyebb

Részben a fentiekben rejlik az oka annak, hogy Németországban késik az akkumulátorgyártás. Mivel az USA-ban az Inflation Reduction Act, vagyis a Biden-féle klímavédelmi csomag értelmében széles körű támogatást ígértek a gyártónak, a Tesla egyelőre a texasi austini gyárra koncentrál. A németországi gyártóüzem bővítését azonban továbbra is tervezik.

Eközben a Tesla Kínában is bővíti a termelést, és már dolgozik a következő mexikói gigagyár felépítésén.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink