Gyártók Hogyan tud kétszer akkora teret bevilágítani az új R8?

Hogyan tud kétszer akkora teret bevilágítani az új R8?

autopro.hu | 2015.02.19 16:56

Hogyan tud kétszer akkora teret bevilágítani az új R8?

Az Audi R8 új generációja LED technikájú fényszórókat kapott, amelyek opcionálisan lézeres távolsági fényszórókkal kombinálhatók.

Hirdetés

Az új modellnél opcionálisan elérhető a márka legújabb fejlesztése, a lézeres távolsági fényszóró. A lézerfény különlegessége, hogy a nagyteljesítményű lézerdiódák egy igen kisméretű alkatrészből képesek nagy mennyiségű fényenergiát kinyerni. Így lehetséges, hogy a lézeres távolsági fényszóró hatótávja közel kétszerese a LED technikájú fényszóró hatótávjának.

Minden távolsági fényszóróban egy lézermodul működik, amely négy darab nagyteljesítményű lézerdiódát tartalmaz. A lézermodul egyesíti egy nyalábbá a négy, intenzív kék színű lézersugarat, amelyet végül egy foszfor-átalakító változtat kék fényből fehér fénnyé. A lézeres távolsági fénnyel szerelt fényszórók ismertetőjele a kék színű megjelenés.

Az alapfelszereltség részeként az új R8-nál LED technikájú fényszórókat találunk, ahol fényszórónként 37 fénydióda biztosítja az összes világítási funkciót.

A lézeres távolsági fényszórók 2014 nyarán mutatkoztak be az R8 LMX modellben, amely az R8 korábbi modellgenerációjának korlátozott darabszámban készülő változata volt. Közvetlenül ezelőtt vetették be ezt a világítástechnikai újdonságot az R18 e-tron quattro versenyautóban a Le Mans-i 24 órás autóversenyen. A lézerfény alkalmazását, mint a legújabb, sorozatgyártásban is alkalmazott műszaki megoldást, számos világítástechnikai újdonság előzte meg az Audinál.

A LED technológiát elsőként az Audi alkalmazta 2004-ben, amikor az A8 L W12 modell nappali menetvilágítását biztosították a LED-es fénydiódák.

Kiemelt Partnereink