Gyártók Hivatalosan is önálló gyártó lett a Nio

Hivatalosan is önálló gyártó lett a Nio

autopro.hu/P.B. | 2023.12.06 08:18

Hivatalosan is önálló gyártó lett a Nio

Fotó: NIO News

A Nio független járműgyártói tanúsítványt kapott a kínai kormánytól. A vállalat eddig JAC szerződéses partnereként gyártotta a Nio márkájú elektromos autóit. Az új státusz megnyitja az utat a Nio számára, hogy teljes mértékben megszerezze a JAC-val közösen épített két gyárat.

Hirdetés

A kínai média még októberben számolt be róla, hogy a Nio átveheti mindkét, a JAC-val közösen működtetett anhui gyárat, és saját gyártási engedélyt kérhet. Ennek előfeltétele azonban az volt, hogy a Nio saját neve alatt gyárthasson autókat. Ennek hátterében az áll, hogy Kína a kapacitástöbblet miatti aggodalmak okán engedélyek kiadásával évek óta ellenőrzi a helyi autógyártást.

A Nio most fontos mérföldkövet ért el azzal, hogy a kínai hatóságok önálló OEM-ként ismerték el. Korábban a Nio járműveket a partner JAC nevén gyártották. A Nio státuszának változását követően a két említett gyár tulajdonosi szerkezete is megváltozhat.

A Niónak már korábban is voltak tervei saját gyártására (Peking és Sanghaj merült fel), de ezek a tervek pénzhiány miatt nem valósultak meg. Amikor a cég néhány évvel ezelőtt óriási pénzügyi nehézségekkel küzdött, Anhui tartomány befektetői léptek közbe – többek között szerződéses gyártási megállapodást kötöttek a szintén anhui székhelyű JAC-val. Azóta az összes Niót a JAC gyártja, az erről szóló megállapodást 2021-ben meghosszabbították 2024 májusáig – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink