Gyártók Hidrogénmotoros teherautók tesztelésébe fektet a BMW

Hidrogénmotoros teherautók tesztelésébe fektet a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.10.03 06:19

Hidrogénmotoros teherautók tesztelésébe fektet a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW Csoport egy konzorciumot vezet, aminek célja hidrogénüzemű belső égésű motorral szerelt teherautók készítése és demonstrációs jellegű tesztelése. A projektet komoly pénzügyi támogatásban részesíti a német állam.

Hirdetés

A Hidrogénes Belső Égésű Motoros Teherautók (Hydrogen Combustion Engine Trucks – HyCET) nevet viselő projekt részt vevői között van a haszongépjárműveket készítő Volvo Csoport, valamint a motorokat fejlesztő és gyártó német Deutz is

A négy éven át futó projekttel a hidrogénmotoros teherautók fenntarthatóság terén mutatkozó potenciálját kívánja demonstrálni az összesen hat partner. Közleményében a BMW rámutat, hogy köszönhetően rövid utántöltési idejének, illetve annak, hogy nagy terhek nagy távolságon mozgatását teszi lehetővé, a hidrogén ígéretes üzemanyag lehet a szállítmányozásban. További előnye, hogy segítségével kibocsátásmentesen működhetnek a belső égésű motorok.

Egyből négy járművet is készítenek

A partnerek kettő-kettő 18 és 40 tonnás hidrogénmotoros teherautót fognak készíteni, melyeket aztán a BMW Csoport és a Deutz fog használni saját logisztikájában. A járművek kiszolgálására Lipcsében és Nürnbergben is telepíteni fognak egy-egy hidrogén-töltőállomást, melyeket a konzorciumi partner TotalEnergies fog üzemeltetni.

A Kettő 40 tonnás járművet a Volvo fogja szolgáltatni, a beléjük épített 13 literes hidrogénmotort pedig a hidrogéntechnológiákra szakosodott Keyoúval közösen fejleszti ki. A 18 tonnás járművekhez a Deutz már kész 7.8 literes hidrogénmotorját fogják felhasználni.

A projekt során 19,5 millió eurót fektetnek be, ebből 11,3 millió eurót biztosít a német állam, ami ezenfelül 5,7 millió eurót a kettő töltőállomás építésére nyújt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink