Gyártók Hidrogénes buszt tesztel Prága

Hidrogénes buszt tesztel Prága

autopro.hu/P.B. | 2023.06.22 14:16

Hidrogénes buszt tesztel Prága

Fotó: Facebook/DopravniPodnikPraha

A napokban megérkezett az első hidrogén üzemanyagcellás autóbusz Prágába. A helyi közlekedési társaság júliusban állítja forgalomba a járművet, és 24 hónapon át fogja azt tesztelni. A kétéves próba után dől el, hogy a cseh fővárosban komolyabban is számolnak-e ezen hajtási formával.

Hirdetés

A prágai tömegközlekedési vállalat, vagyis a DPP 24 hónapon át tesztel egy Škoda H’City típusú, 12 méter hosszú, teljesen alacsonypadlós, klimatizált, hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt. A jármű a 170-es vonalon, Barrandovból indulva a déli külvárost feltárva közlekedik majd, részben emelkedőkön – derül ki a DPP közleményéből.

A buszban a Ballard Power Systems 70 kilowattos, FCmove-HD típusú protoncsere membrános (PEM) üzemanyagcellája került, amely egy 22,9 kilowattórás lítium-titanát-oxid akkupakkon keresztül látja el energiával a 160 kilowatt csúcsteljesítménnyel rendelkező villanymotort. A jármű tetején egy 1620 literes tartály kapott helyet a hidrogén tárolásának céljából, ebben összesen 39 kilogramm hidrogént lehet tárolni 350 bar nyomáson.

A gyártó állítása szerint a busz hatótávolsága egy töltéssel 350 kilométer, a töltés 10-15 percet vehet igénybe - a töltésre Barrandovban, a cseh főváros első hidrogénkútján kerül majd sor. Prága csak a tesztüzem alatt szerzett tapasztalatok kiértékelését követően fog dönteni arról, hogy nagyobb mennyiségben kíván-e közlekedtetni hidrogén üzemanyagcellás buszokat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink