Gyártók Hibrid fogyókúra: könnyebb és hatékonyabb lett a Volt

Hibrid fogyókúra: könnyebb és hatékonyabb lett a Volt

autopro.hu | 2015.03.06 11:30

Hibrid fogyókúra: könnyebb és hatékonyabb lett a Volt

Az év második felében kerül piacra a Chevrolet megújult plug-in hibrid modellje, amely komoly fogyókúrán esett át, emellett az akkumulátor hatásfokán is javítottak a mérnökök.

Hirdetés

110 kilogrammot adott le az új Chevrolet Volt az elődjéhez képest, a csökkentés jelentős részét a hajtáslánc környékén érték el a szakemberek. A két motor közül a belsőégésű erőforrás hengerűrtartalma 1,5 literre nőtt a korábbi 1,4 liter után, öntött vas helyett viszont immár alumíniumból készül a motorblokk. Az új motor közvetlen befecskendezést kapott, önmagában 101 lóerő teljesítményre képes. A 12,5:1 kompressziós arány ellenére akár hagyományos üzemanyagot is tankolhatunk bele, nincs szükség prémium benzinre.

Bár nagyobb, erősebb, mégis könnyebb lett a megújult belsőégésű motor

A GM megalkotott egy olyan elektromos sebességváltót, amelyben külön koncepció mentén érhető el a lassabb haladás, illetve a lendületes gyorsítás. A szerkezetben külön egység felel az alkatrészek kenéséért és hűtéséért. Annak ellenére, hogy a váltó komplexebb lett elődjénél, itt is 15 kilogrammot sikerült leadni a súlyfeleslegből.

A legtöbb újítás az elektromos váltó környékén keresendő

Az elektromos motor, az akkumulátor, a fékenergia visszanyerése és a töltési rendszer elektronikus vezérlése egyként integrálva lett az elektromos váltórendszerbe, így helyet és súlyt egyaránt sikerült megtakarítani. Például hat, nehezebbnek számító kábelre sincs immár szükség – további mintegy 6,5 kilogramm túlsúlytól szabadítva meg a Voltot.

Az akkumulátor fejlesztésekor a kémiát is segítségül hívták

Persze egy hibrid meghajtású jármű esetén vigyázó szemeinkkel az akkumulátorra is érdemes pillantást vetnünk: a GM mérnökei a dél-koreai LG Chem szakembereivel közösen gondolták újra a lítium-ionos koncepció kémiai folyamatait. Az eredmény 13,5 kilogrammos súlycsökkenés, emellett 10 kilowattal nőtt a maximális teljesítmény.

Egyre kívánatosabb jószág a Volt

Megérte a fáradozás, hiszen az idén debütáló új Chevrolet Volt a fejlesztéseknek köszönhetően kizárólag elektromos motorja használatával akár 80 kilométert is képes megtenni egyetlen töltéssel, a korábbi 60 kilométer helyett.

Kiemelt Partnereink