Gyártók Hét és fél milliárdért sem válik meg a Lamborghinitől a Volkswagen

Hét és fél milliárdért sem válik meg a Lamborghinitől a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.05.26 10:18

Hét és fél milliárdért sem válik meg a Lamborghinitől a Volkswagen

Fotó: Lamborghini Media Center

A svájci Quantum Group AG holding vállalat 7,5 milliárd euróért vásárolná meg a Volkswagentől az Automobili Lamborghinit. A tervekből, amiben elektrifikáció és a gyártási volumen felfuttatása is szerepel azonban úgy néz ki, hogy semmi nem fog megvalósulni, a VW ugyanis nem kíván megválni sportautógyárától.

Hirdetés

A nemrég alapított zürichi Quantum Group a brit Centricus Asset Management befektetési bankkal közösen létrehozott, „technológiai és életstílus befektetési platform”-ként leírt konzorciumába integrálná az olasz sportautógyártót.

Az ajánlattételben a Quantum Group képviseletét Rea Stark, az elektromos sportautókat fejlesztő svájci Piech Automotive társalapítója látja el. A cég vezetői között található még Anton Piëch, aki a Volkswagen Csoport egyik korábbi vezetőjének, Ferdinand Piëchnek a fia, továbbá Matthias Müller is, aki a Porsche volt vezérigazgatója. Az ajánlattételről először beszámoló Autocar brit autós magazin szerint azt nem tudni, hogy ők is érintettek-e valamilyen módon az ajánlattételben.

Fontos szerepet szánnak a Volkswagennek

Az ajánlatról állítólag mind a Volkswagen konszern vezetője, Herbert Diess, mind a Lamborghini irányításáért felelős Audi elnöke, Markus Duesmann tudomással bírnak. Az Autocar birtokába került dokumentumok között szerepel az is, ami a Lamborghini átvételt követő jövőjét vázolja fel.

A Quantum Group a felvásárlás után együttműködne a Volkswagen Csoporttal. A Lamborghini modelljei ma egy igen nagy részben a német konszern alkatrészeire épülnek, ezt figyelembe véve pedig a kooperációnak egy, az Audival öt évre kötendő beszállítói szerződés is a része lenne.

A svájci cég az innováció éllovasává tenné a Lamborghinit, méghozzá elektrifikáció útján. Ehhez illeszkedően a felvázolt együttműködés részét képezi az elektromos hajtástechnológiák megosztása is, valamint egy alsó-szászországi fejlesztőközpont létesítése akkumulátorcellák gyártása és fejlesztése céljából. Nem mellékesen a központban autonóm vezetési megoldások, illetve szintetikus üzemanyagok és hidrogénes hajtás fejlesztése is folyna.

A terv részeként továbbá emelnék a Lamborghini gyártási volumenét. A dolgozóknak öt évre foglalkoztatási garanciát nyújtanának, míg a német fejlesztőközpont 850 új munkahelyet teremtene, a menedzsment pedig változatlan maradna.

Nem eladó a Lamborghini

A Volkswagen Csoport 1998-ban vásárolta meg a Lamborghinit az indonéz Megatechtől. Az olasz vállalat azóta az Audi irányítása alatt áll.

Az Autocar a mostani ajánlattétel kapcsán megkereste az ingolstadti prémiumautó-gyártót, aminek egyik szóvivője azt válaszolta, hogy „a Lamborghini nem eladó.”

Még tavaly úgy tűnt, hogy a VW akár meg is válhat olasz márkájától, decemberben azonban a konszern felügyelőbizottsági ülése után közölték, hogy nem fontolgatják a Lamborghini eladását, sem annak egy vállalati egységbe szervezését a Volkswagen Csoport másik olasz cégeivel, a Ducatival és az Italdesignnal.

Kiemelt Partnereink