Gyártók Hazai pályán verte el a Teslát a Mercedes

Hazai pályán verte el a Teslát a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2023.06.09 12:20

Hazai pályán verte el a Teslát a Mercedes

Fotó: Daimler Global Media Site

A kaliforniai hatóságok június 8-án jóváhagyták a Mercedes-Benz automatizált vezetési rendszerének használatát a kijelölt autópályákon bizonyos feltételek mellett, a vezető aktív irányítása nélkül. Ezzel a Mercedes komoly csapást mért a Teslára.

Hirdetés

Kalifornia a Tesla egyik legnagyobb piaca és az igazi hazai pályája, az állam a Reuters számításai szerint tavaly az autógyártó globális szállításainak 16 százalékát adta. A Tesla egyik fő képessége az autonóm vezetés, ám a vezető beavatkozása nélkül sehol sincs engedélye közlekedni a Tesla autóinak. A Mercedes azonban kapott erre engedélyt Kaliforniában.

A Mercedes-Benz lett az első autógyártó lett, amely engedélyt kapott automatizált vezetési rendszerrel rendelkező autók eladására vagy lízingelésére Kaliforniában. A jóváhagyást a német OEM hármas szintű „Drive Pilot” rendszere kapta meg, amely lehetővé teszi a vezető számára, hogy legálisan vegye le a kezét a kormányról, de rendelkezésre kell állnia ahhoz, hogy szükség esetén újra át tudja venni az irányítást.

A „Drive Pilot” rendszer csak az autópályákon, nappal, 64 kilométer/órát meg nem haladó sebességnél működik – közölte az engedélyt megadó DMV.

Már idén ki is élvezhetik

A Mercedes-Benz közleménye szerint a gyártó az automatizált vezetési rendszert a 2024-es modellévű S-osztályú és EQS Sedan modelljeihez opcióként elérhetővé teszi az amerikai piacon. A megfelelő modellek első szállítása még ebben az évben várható.

A jelenleg közutakon közlekedő egyéb rendszerek, mint például a Tesla Autopilot vagy a General Motors által használt Super Cruise második szintű besorolásúak, amelyek bizonyos vezetési feladatokat ellátnak, de a vezetőktől mindenkori odafigyelést igényelnek.

Az év elején a Mercedes-Benz engedélyt kapott arra is, hogy fejlett automatizált vezetési rendszereket telepítsen Nevada útjain – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink