Gyártók Háromfelé szabdalhatja magát a Daimler

Háromfelé szabdalhatja magát a Daimler

autopro.hu/S.B. | 2018.08.07 06:12

Háromfelé szabdalhatja magát a Daimler

Olyan szervezeti struktúrára váltana a német gyártó, amelyben a hatékonyabb működés érdekében elkülönülnek az egyes területek. Ha a részvényesek is beleegyeznek, 2019 közepétől a busz- és személyautógyártás, illetve a mobilitási szolgáltatások már önállóan működhetnek.

Hirdetés

A Daimler július végén új vállalati struktúrát mutatott be, amelynek célja, hogy a különböző osztályoknak – mint a teherautók és a Mercedes-Benz modellek gyártása, illetve a mobilitási szolgáltatások nagyobb mozgásteret biztosítsanak a növekedéshez egy olyan korszakban, amikor az autógyártók típusok tucatjait dobják piacra. A cég három, jogilag független vállalatot igyekszik létrehozni a Daimler név alatt: ezek a Mercedes-Benz, a Daimler Truck és a Daimler Mobility. Mindhárom vállalat stuttgarti székhelyű német részvénytársaság lesz.

Az átszervezés részeként a cég megállapodást kötött a munkavállalók képviselőivel, amely magában foglalja munkahelyek megtartását és németországi telephelyeken tervezett befektetések végrehajtását.

Manfred Bischoff, a Daimler felügyelőbizottságának elnöke szerint az új struktúra segít a cégnek, hogy a járműipar gyors változásait kezelni tudja és a stratégiai kihívásokra megfelelő választ adjon. A jogilag független osztályok hozzájárulnak a jövőbeli üzleti sikereinkhez, nyilatkozta Bischoff.

Miután a szerkezetváltás teljes mértékben megvalósult, a Mercedes-Benz Cars and Vans divízió világszerte mintegy 175 ezer alkalmazottat fog foglalkoztatni, míg a Daimler Trucks and Buses egységnek mintegy százezer alkalmazottja lesz. A jogilag már most is független Daimler Financial Services a jövőben Daimler Mobility néven fog működni és nagyjából 13 ezer főnek ad majd munkát.

Az új struktúrát a Daimler részvényesei a 2019. május 22-i éves ülésen hagyhatják jóvá. Ha ez megtörténik, a változtatás 2019 őszén jogilag is életbe lép.

Az átszervezés, amely a Daimler egyik legjelentősebb vállalati reformja az elmúlt évtizedben, újabb lökést adhat az önvezető és elektromos járművek innovációjának.

Kiemelt Partnereink