Gyártók Három hidrogénhajtású modellel érkezik a Renault cége

Három hidrogénhajtású modellel érkezik a Renault cége

autopro.hu/V.M. | 2021.07.12 12:17

Három hidrogénhajtású modellel érkezik a Renault cége

Fotó: Renault Media

Az év végére három hidrogénhajtású kishaszonjárművet fog kínálni a Renault és a hidrogéntechnológiákat fejlesztő amerikai Plug Power új, közös vállalata, a HYVIA, aminek célja, hogy harminc százalékos piaci részesedésre tegyen szert a hidrogén üzemanyagcellás kistehergépjárművek európai piacán.

Hirdetés

A francia-amerikai együttműködéssel nemrég alapított, Párizs melletti központtal rendelkező HYVIA nevében a „HY” a hidrogénre, a „VIA” pedig az útra utal.

A cég a Renault Master és kisebb Trafic áruszállítóinak alapjaira építve fog hidrogén üzemanyagcellás járműveket kínálni. Idén év végéig három darab, Master alapjain kifejlesztett típus értékesítése fog megkezdődni.

Ezek közül a Master Van H2-TECH furgon 12 köbméteres rakteret és félezer kilométer hatótávolságot fog kínálni. A nagyobb Master Chassis Cab H2-TECH alvázas teherautó 19 köbméter rakteret kínál 250 kilométer hatótáv mellett, míg a Master Citybus H2-TECH kisbuszban 15 embert lehet szállítani legfeljebb 300 kilométeres távolságban.

Renault Master Van H2-TECH: a hidrogéntankok a jármű tetején kaptak helyet.

Renault Master Van H2-TECH: a hidrogéntankok a jármű tetején kaptak helyet. | Fotó: Renault Media

Kettős hajtás

A Renault franciaországi Batilly-ben található üzemében készülő járművek hajtásáról egy 33 kilowattórás akkumulátor, valamint egy 30 kilowattos üzemanyagcella a típustól függően 3-7 kilogramm hidrogént tároló tankokkal közösen gondoskodik. Az akkumulátor száz kilométer megtételére biztosít energiát.

A Renault értékesítési hálózatán keresztül kínált járművek mellett a HYVIA a hidrogén előállítására szolgáló elektrolízises technológiát, hidrogéntárolási megoldásokat és 2021 végétől a Renault Flins-ben található üzemében összeszerelt hidrogénes töltőállomásokat is kínálni fog. Ugyanitt készítik a hidrogénes modellekbe kerülő üzemanyagcellákat is.

Kiemelt Partnereink