Gyártók Harmadik éve vezeti az eladásokat a Toyota

Harmadik éve vezeti az eladásokat a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2023.01.30 11:21

Harmadik éve vezeti az eladásokat a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota a vele egy vállalatcsoportban lévő Hino Motors teherautógyártóval és a Daihatsu kisautógyártóval együttesen 10,5 millió járművet értékesített 2022-ben. Ezzel egymás után már harmadik éve vezeti az értékesítések szerinti globális ranglistát.

Hirdetés

Éves összevetésben a Toyota globális eladásai 0,1 százalékkal csökkentek. A visszaesésért a hazai kereslet gyengélkedése volt felelős: Japánban 9,6 százalékkal kevesebb, 1,9 millió járművet értékesített a vállalat. Ugyanakkor 8,6 millió értékesítéssel a nemzetközi eladások új rekord szintet értek el.

2022-ben globálisan a második legtöbb járművön a Volkswagen Csoport adott túl. A német konszern 8,3 millió járművet értékesített, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb száma volt, betudhatóan a kínai járványvédelmi korlátozások és az ukrajnai háború gyártási számokra gyakorolt hatásainak.

A Toyota szintén megérezte a kínai lezárások hatásait, amit csak tetézett a chiphiány. Ennek ellenére a vállalat, a termelési tervek optimalizálása útján képes volt kibocsátását 5 százalékkal növelni tavaly – jegyzi meg a Reuters.

A japán OEM a 2023 márciusáig tartó jelenlegi pénzügyi évében 9,2 millió jármű legyártásával számol, szemben a korábbi 9,7 milliós célértékkel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink