Gyártók Hamarosan zöldacélra vált a BMW

Hamarosan zöldacélra vált a BMW

autopro.hu/P.B. | 2022.02.03 08:21

Hamarosan zöldacélra vált a BMW

Fotó: BMW PressClub Global

A BMW 2026-tól minden európai üzemében zöldacélt fog használni az autógyártáshoz. Az alapanyagot Salzgitterből szerzi majd be a bajor OEM. A járműgyártók által használt acél károsanyag-kibocsátásának csökkentése is része a környezetbarát átállásnak.

Hirdetés

Remek partnerre talált az alacsony károsanyag-kibocsátású acél után kutatva a BMW a Salzgitter AG személyében. Ezt jelzi az a megállapodás, aminek értelmében 2026-tól az összes európai BMW-gyárba ez a vállalat szállít majd acélt a járműgyártáshoz – arról nem szól a közlemény, hogy ez az épülő gyárakra is igaz-e, azaz Debrecenbe is a Salzgitter AG szállítja-e majd az acélt.

Az igazgatótanács új beszerzési tagja, Joachim Post, aki január 1-jén vette át a részleget, a megállapodásról elmondta: „fontos lépés a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentése felé ez az üzlet”.

2030-ra a BMW csak Salzgitterből származó acélt akar használni, hogy európai üzemei keresletének több mint 40 százalékát alacsony szén-dioxid-kibocsátású acéllal fedezze. Ez évi 400 ezer tonnával csökkenti a kibocsátást.

Nem az első ilyen megállapodás

A BMW három hónapja aláírt egy szerződést a svéd H2 Green Steel céggel. A társaság 2025-től látja el a müncheni székhelyű vállalatot kizárólag hidrogénnel és zöldárammal készült acéllal. A mostani szerződéssel a Salzgitter AG is elégedett.

Gunnar Groebler, a cég vezérigazgatója szerint az újrahasznosításért tett erőfeszítések csak komoly partnerekkel fejtik ki a hatásukat. „Ezért nagyon örülünk a körforgásos gazdasági együttműködésnek, valamint a zöldacél szállításáról szóló megállapodásnak hosszú távú ügyfelünkkel, a BMW Csoporttal” – mondta.

Az együttműködés jegyében a Salzgitter AG visszaveszi a járműgyártásból származó felesleges acélmaradványokat, és új acél gyártására használja fel azt, amit aztán ismét a BMW-hez szállítanak – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink