Gyártók Győzelmet aratott az Audi a Nióval szemben

Győzelmet aratott az Audi a Nióval szemben

autopro.hu/V.M. | 2023.01.20 12:23

Győzelmet aratott az Audi a Nióval szemben

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi megnyerte azt a pert, amit a Nio egyes modelljeinek sajátjaihoz hasonló elnevezése miatt indított. A kínai elektromosautó-gyártó a szükséges intézkedések megtételéig nem értékesítheti egyes modelljeit Németországban.

Hirdetés

A müncheni régiós bíróság ítélete szerint a Nio ES6 és ES8 modelljeinek neve túlzottan hasonlítanak az Audi S6 és S8 növelt teljesítményű modellek neveihez. A bíróság szerint a kínai autók jelölését úgy lehet értelmezni, hogy azok az Audi modellek elektromos variánsaira utalnak.

A bíróság egyetértett a Nio azon érvelésével, hogy a típusnevek valóban eltérőek, azonban az E betű hozzáadása nem bír elegendő megkülönböztető-erővel, így a jelölések „mentálisan összekapcsoltak, legalábbis hangzás tekintetében.”

„Fennáll annak veszélye, hogy a vásárló azt hiszi, az ES6 az S6-os elektromos változata, és hogy a kettő járművet ugyanaz a gyártó készíti” – mondta a bíró az ítélet kihirdetésekor.

Még lehet következő forduló

Az Audi még 2022 közepén nyújtott be keresetet a Nio modellneveinek hasonlósága miatt. Az ingolstadti márka most ugyan győzött, a Nio azonban még dönthet a fellebbezés mellett.

Az ítélet szerint a Nio nem értékesítheti ES6 és ES8 modelljeit Németországban, és amennyiben nem módosít a típusjelöléseken, 250 ezer euró büntetés, a németországi vezetőjére pedig fél év szabadságvesztés vár.

Addig is a Nio továbbra is értékesítheti ES7 modelljét Németországban, amit még tavaly októberben EL7-re nevezett át a helyi piacon – írta meg az InsideEVs.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink